De Librije schenkt aan tafel bier uit blik

De Librije schenkt aan tafel bier uit blik

Driesterrenrestaurant De Librije schenkt sinds kort aan tafel een bier uit blik. Het toprestaurant uit Zwolle van Jonnie en Therese Boer heeft al sinds 2016 een bierkaart, maar schonk nog nooit aan tafel bier uit blik.

In toprestaurants werd lange tijd alleen wijn geschonken. Bier komt daar de laatste jaren steeds vaker naast te staan, maar wel in veel mindere mate. Als een driesterrenrestaurant dan ook nog eens een bier uit blik uitschenkt aan tafel, is dat bijzonder.

Dat erkent ook Sabas Joosten, sommelier bij De Librije. ‘Het is voor ons ook nieuw’ zegt hij op de site van de brouwer. ‘En ik weet dat het ongebruikelijk is om bier uit blik te schenken in restaurants.’

Het bier dat in Zwolle uit blik wordt geschonken is een IPA, Bird of Prey (5,8%) van ’t Uiltje.

Joosten verklaart waarom de bediening met het blikje bier aan tafel komt. ‘Het karakter van een IPA komt vooral tot zijn recht als je het vers schenkt en proeft. In blik is het bier lichtdicht en luchtdicht afgesloten. Alleen zo krijgen wij die knetter verse hop-aroma’s bij de gast aan tafel.’

Sabas Joosten proeft de IPA Bird of Prey.

De IPA wordt zo snel mogelijk na het afvullen vanuit de brouwerij gekoeld vervoerd naar Zwolle en wordt dus ‘vers’ aan gasten geserveerd. Dit kan al binnen 48 of zelfs 24 uur zijn. De Bird of Prey wordt bij de Librije geschonken bij een gerecht met zeeduivel (staartstuk), pandanrijst en groene curry op basis van Oost-Indische kers.

Bekijk hier een video over bier uit blik bij De Librije

‘Het is een eer dat een restaurant als De Librije het voortouw neemt en laat zien aan Nederland dat je gewoon blik kunt uitschenken aan tafel’, aldus ’t Uiltje-oprichter Robbert Uijleman.

Joosten: ‘Onze focus ligt ook nog steeds op wijn, maar er komt steeds meer aandacht voor bier.’