Meer dan 60 horecaondernemers aangesloten bij kort geding

Meer dan 60 horecaondernemers aangesloten bij kort geding

Meer dan zestig horecaondernemers hebben zich aangesloten bij het kort geding van de Haagse bodega De Posthoorn om weer open te gaan. Dat bleek dinsdag bij aanvang van de zaak in de rechtbank in Den Haag.

Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend, om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. De maatregelen zijn 'willekeurig en disproportioneel', aldus de ondernemers.

Onder aanvoering van bodega De Posthoorn in Den Haag is de gang naar de rechter gemaakt. In een kort geding tegen de Staat eist de groep ondernemers dat de lockdown wordt opgeheven.

'Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn. Wat wel zou verdwijnen is een groot deel van de mooie horecabedrijven die ons land rijk is', zei advocaat Simon van Zijll namens de eisers.

De Staat betoogde echter dat er geen andere mogelijkheid is dan sluiting. 'We bevinden ons middenin de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt', aldus de landsadvocaat. Er is 'zonder meer' sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. 'Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie.'

‘Ik denk dat we nu een keer stelling moeten nemen', zei eigenaar van De Posthoorn Michael Meeuwisse eerder. 'Koninklijke Horeca Nederland zegt niet ‘genoeg is genoeg’, maar de brancheorganisatie doet wat de overheid zegt en wacht af. Ondertussen gaan horecaondernemers kapot of moeten hun spaargeld of pensioengeld aanspreken.'

Ook KHN zoekt naar juridische mogelijkheden

KHN zegt het initiatief te ondersteunen. 'Maar wij wachten zeker niet af. Veel ondernemers zitten immers met de handen in het haar. Ook wij zien natuurlijk het liefst de restaurants vandaag hun deuren weer openen.’

Een advocaat onderzoekt in opdracht van KHN de mogelijkheden, ‘maar daar kan ik op dit moment niet op vooruitlopen’, aldus een woordvoerster. Ze wijst op een vergelijkbare rechtszaak in Duitsland. ‘Daar heeft de horeca de sluiting en sluitingstijden aangevochten en is in het gelijkgesteld.’

Meeuwisse zou voorlopig prima kunnen leven met maatregelen als maximaal vier gasten per tafel en desnoods al om 20.00 uur dicht, ‘maar op slot, dat kan de horeca echt niet meer dragen’. En die vier weken sluiting kan volgens hem straks zomaar uitdraaien op 3 of 6 maanden.

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, opperde een dag na de bekendmaking van de maatregelen dat restaurants mogelijk open kunnen blijven. Ze moeten dan wel gezondheidschecks blijven uitvoeren en de 1,5 meter afstand moet gewaarborgd zijn. Uit een peiling van Hart van Nederland onder 2400 mensen bleek dat een overgrote meerderheid wil dat restaurants weer open moeten.

Afgelopen vrijdag gaf een rechter in Berlijn elf restaurants daar gelijk in kort geding. Inzet van die zaak was de opgelegde sluitingstijd van restaurants om 23.00 uur. De rechter zei dat de Duitse gezondheidsautoriteiten van het Robert Koch Instituut met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of maximale aantallen klanten.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.