'Café-eigenaren hardst geraakt door coronamaatregelen'

'Café-eigenaren hardst geraakt door coronamaatregelen'

Van alle horecaondernemers worden de eigenaren van cafés relatief gezien het hardst geraakt door de coronamaatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Dat komt naar voren uit onderzoek van de bank Knab, die, na het instellen van de coronamaatregelen, de transacties van 1300 horecaondernemers onderzocht.

Sinds het begin van de eerste lockdown in maart tot en met de recente sluiting eind oktober zag de horeca de inkomsten in doorsnee met 18 procent dalen. Kroegbazen moest het gemiddeld met bijna een kwart minder aan opbrengsten doen.

Dat cafés harder worden geraakt, ligt volgens de onderzoekers onder meer aan de beperkte mogelijkheid om terug te vallen op afhaal- en bezorgdiensten. Verder liepen de kroegen inkomsten mis op lucratieve dagen als Koningsdag en de feestdagen in mei.

Voor restaurants is de tweede sluiting ook een hard gelag. Zij zagen hun omzetten sinds de eerste lockdown net weer terugkeren op het niveau van voor de crisis. In totaal vallen de opbrengsten van restauranteigenaren 15 procent lager uit op jaarbasis.

Bij de berekeningen zijn steunmaatregelen van de overheid niet meegenomen. Ruim de helft van de horecaondernemers maakt gebruik van één of meer van de steunmaatregelen van de overheid.