Inspectieresultaten van alle horeca per 1 september openbaar

Inspectieresultaten van alle horeca per 1 september openbaar
Snackpoint De Boslaan laat jaarlijks een controle uitvoeren door Houwers Group. Foto: Koos Groenewold.

De inspectieresultaten van alle horecazaken in Nederland zijn vanaf 1 september voor iedereen inzichtelijk. De rapporten worden daarnaast sneller openbaar gemaakt, zo laat de NVWA weten.

De inspectierapporten van horecazaken in de vier grote steden zijn al openbaar. Per 1 september geldt dat voor de inspectieresultaten in heel Nederland, inclusief formulebedrijven. Wat ook verandert, is dat de zienswijze die de ondernemer tot nu toe kon indienen als reactie op de inspectieresultaten, komt te vervallen. Daardoor zou de NVWA de rapporten al na twee weken openbaar kunnen maken. Bezwaar en beroep blijven nog wel steeds mogelijk.

Het resultaat van de digitale herinspectie heeft daarnaast geen invloed meer op het oordeel van de eerste inspectie. De digitale herinspectie is nu een inspectie met een eigen oordeel. De Veilig Voedsel Verklaring (bij horeca-inspecties) komt te vervallen.

Beter naleven van wetten en regels

De NVWA gebruikt actieve openbaarmaking als één van de handhavingsinstrumenten. Meer transparantie leidt tot het beter naleven van wetten en regels door de bedrijven, zo is de verwachting. Consumenten én ondernemers hebben volgens de NVWA voordeel van actieve openbaarmaking, omdat zij met de inspectieresultaten betere keuzes kunnen maken. Ondernemers beschikken zo bijvoorbeeld over meer informatie over hun toeleveranciers en consumenten kunnen zien hoe de NVWA oordeelt over horecagelegenheden en over consumentenproducten. De Tweede Kamer dringt al lange tijd aan op ruimere en actieve openbaarmaking van inspectieresultaten.

Hulp van private controlebureau’s

De NVWA wijst erop dat ondernemers de hulp in kunnen roepen van een privaat controlebureau (een zogenoemde POC, Privaat Orgaan Controlesysteem) om een controlesyteem op te zetten. Deze controlebureaus zijn geen vervanging voor het toezicht van de NVWA, maar als er een controlebureau is ingeschakeld en de voedselveiligheid van een bedrijf aantoonbaar is geborgd, dan past de NVWA haar toezicht aan.

Als ondernemers voldoen aan de voorwaarden voor het invoeren van een controlesysteem en als het controlebureau het bedrijf bij de NVWA heeft aangemeld, dan kan het een POC-locatie worden. Dat betekent dat de NVWA-inspecteur alleen nog langs komt naar aanleiding van meldingen of (steekproefsgewijs) in het kader van een toets op het controlesysteem zelf. POC-locaties krijgen bij openbaarmakingen automatisch het oordeel ‘voldoet’.

De verandering geldt niet alleen voor de horeca. Ook de inspectieresultaten van visafslagen en het productonderzoek productveiligheid worden op deze manier openbaar worden gemaakt.