Horecaverenigingen vragen staatssecretaris om meer ruimte in coronabeleid

Horecaverenigingen vragen staatssecretaris om meer ruimte in coronabeleid

Horecaondernemers moeten in het coronabeleid meer ruimte krijgen om hun bedrijf op een rendabele manier te runnen. Daarnaast moeten gasten meer verantwoordelijkheid krijgen. Dat schrijven brancheverenigingen VCHO, het Nederlands Horeca Gilde en ProFri in een brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken.

De drie organisaties zijn blij dat per 1 juli in zijn algemeenheid weer sprake is van meer vrijheid voor de horeca, maar realiseren zich ook dat de verruiming voor veel bedrijven nog steeds niet voldoende is. In de brief aan staatssecretaris Mona Keijzer pleiten ze er onder meer voor meer eters aan tafel toe te staan, ook als zij niet afkomstig zijn uit hetzelfde huishouden. ‘Vriendengroepjes komen samen in een auto naar een horecabedrijf, maar mogen in de huidige regelgeving vervolgens niet samen aan tafel. Dat is niet uit te leggen en voor de horeca onwerkbaar in de praktijk’, zegt woordvoerder Frans van Rooij namens het trio.

‘Horecaondernemer moet politieagent spelen’

Van Rooij wijst ook op het economisch belang: ‘Het huidige coronabeleid belemmert de horeca om voldoende omzet te draaien. Daarbij moet de ondernemer steeds voor politieagent spelen om te voorkomen dat hij aanloopt tegen hoge boetes; dat functioneert niet in een branche die draait om gastvrijheid.’

‘Boetes zijn te hoog’

De boete voor overtreding van de coronaregels (4000 euro) vormt een groot risico voor ondernemers. De verenigingen vragen dan ook om die te verlagen. ‘De potentieel hoge boete van duizenden euro’s maakt veel ondernemers in onze branche kopschuw en belemmert hun vrije ondernemerschap. Tot op heden zijn handhavers gelukkig spaarzaam met beboeting; onverhoopte beboeting van ondernemers kan in de huidige situatie voor bedrijven betekenen dat ze de deuren moeten sluiten.’

Verantwoordelijkheid verleggen naar gasten

Verder moet de verantwoordelijkheid naar de gasten worden verlegd, vinden de brancheverenigingen. ‘Als een groep mensen samen komt eten, draait het om de verantwoordelijkheid jegens elkaar. Als je je ziek voelt, ga je niet mee en blijf je thuis. Zo zou het primair moeten zijn. Het huidige beleid belemmert ondernemers om groepen welkom te heten.’

Meer uitstel van belastingen

Als laatste vragen de drie om meer uitstel van de belastingen. Onlangs werd bekend dat meer dan de helft van de horecazaken hun belastingen drie maanden later mogen betalen. Dat is niet genoeg, zo schrijven de brancheverenigingen in hun brief aan de staatssecretaris. ‘Omdat de horeca nog altijd sterk lijdt onder de coronacrisis (een substantieel deel van de bevolking, volgens onderzoeken 50 tot 60 procent, mijdt onze bedrijven nog altijd) verzoeken wij u voorts het geldende uitstel van de btw-aangifte/inning en voor de loonheffing te verlengen van drie maanden naar zes maanden.’