Foodmaster Bunch2Go zet binnen 24 uur maaltijdbezorging op

Foodmaster Bunch2Go zet binnen 24 uur maaltijdbezorging op
Vlnr: Sacha, Kim, Evert en chefkok Hartog Kamphuis, die volgens Evert ook een dikke pluim verdient.

De ondernemers van Foodmaster Bunch2Go hebben aan het begin van de horecasluiting snel gehandeld en draaien inmiddels een goedlopende bezorgtak. Ze hebben de maaltijdbezorging in een razend tempo opgezet, met minimale investeringen.

Evert Kassing (64) draait samen met zijn dochters Sacha en Kim (beiden 34) al jaren de twee horecazaken in het centrum van IJmuiden. Restaurant Bunch is gericht op hamburgers en lunch. Daarnaast hebben zij een kleine Foodmaster in hetzelfde pand. Al jaren stond maaltijdbezorging op hun verlanglijstje, maar door de drukte in de twee vestigingen was dat niet mogelijk. Toen op 15 maart alle horecalocaties om 18.00 hun deuren moesten sluiten, hebben ze snel gehandeld. In één nacht werd er een bestelsite opgezet en op maandagavond waren ze live en kon het bezorgen beginnen.

Fietsen, auto en scooter

‘Ik ben eerst op de fiets door heel IJmuiden gesjeesd’, zegt Evert Kassing. ‘En de twee meiden met hun autootje. Zo zijn we begonnen. Nu hebben we twee e-bikes in bruikleen van Ebike4Delivery, omdat de fietsen die we besteld hebben nog niet klaar zijn. En van een kennis heb ik een scootertje op de kop weten te tikken.’

Twee bestelsites en telefoon

Eerst kregen de ondernemers van Thuisbezorgd te horen dat het wel even zou duren voordat ze op de site stonden. ‘Toen heeft mijn schoonzoon heel hard gewerkt en binnen 24 een bestelsite opgezet. Woensdag kregen we bericht van Thuisbezorgd dat we er toch op stonden, dus nu bezorgen we via twee kanalen.’ Eigenlijk drie, want bestellingen worden ook telefonisch aangenomen, waarbij klanten via een tikkie betalen.

Gekkenhuis op zaterdag

Bezorgbestellingen komen uit de keuken van het restaurant. En het loopt meteen goed. ‘Zaterdag hadden we 39 bestellingen en waren we met zeven man aan het werk. Het was zo’n gekkenhuis dat we Thuisbezorgd uit moesten zetten.’ De bezorging gebeurt in een straal van een kilometer, drie postcodes. ‘En geen hoge flats. Mijn dochter stond laatst in een lift met allemaal mensen dicht op elkaar. Daar zijn we dus mee gestopt.’

Minder derving door maaltijdbezorging

De bezorgtak zorgt ervoor dat de omzetderving vanwege de horecasluiting een stuk minder is. ‘Toen het restaurant dicht moest, waren we 70 procent kwijt. Nu, met bezorging erbij, denk ik dat we een omzetderving van 20 procent hebben. Dat is niet slecht.’

Dat komt onder meer doordat de gemiddelde besteding (verse friet, hoge kwaliteit hamburgers) best goed is. ’28 tot 30 euro. En verse friet bezorgen gaat goed. Daar waren we altijd bang voor, maar als je de recensies leest, staat de friet er goed op.’

Kleine investering

De investering voor de bezorgtak is tot nu toe minimaal. ‘Het is nu ook geen tijd om bakken met geld uit te geven. Die fietsen huur ik de komende maand. De nieuwe fietsen leasen we voor 120 euro per maand. Mijn schoonzoon heeft de bestelsite gemaakt, dat scheelt natuurlijk. Hij mag iedere avond komen eten. En ik moet zeggen FHC ons ook heel goed heeft ondersteund. Dat gaf rust, daardoor kon ik me concentreren op verkoop, bezorging en het motiveren van de medewerkers. ‘

Foodmaster Bunch2Go

Foodmaster Bunch2Go, voorheen bekend als De Vlaamsche Pot

Twijfel over doorzetten van bezorging

De vraag is of de ondernemers doorgaan met bezorgen als straks het restaurant weer opengaat. Met de huidige opzet denkt Kassing dan tegen een capaciteitsprobleem aan te lopen. ‘Want we hebben dan drie bedrijven. We kunnen niet het restaurant, de Foodmaster en nog de bezorging erbij doen. Dan is er extra ruimte nodig. Die hebben we in het pand, maar dan moeten we echt investeren in apparatuur. Dat plan ligt al wel helemaal klaar, maar we moeten bekijken of maaltijdbezorging dan nog wel rendabel is.’