Tijdens de finale worden de resultaten van de challenge bekendgemaakt, uitgedrukt in de bespaarde euro’s, gerealiseerde CO2-reductie en het aantal bespaarde kilo’s op jaarbasis. Het nationale besparingspotentieel wordt onthuld door Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie van de Rabobank in aanwezigheid van Carola Schouten, minister van minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Tips van ondernemers
De minister lanceert aansluitend een nieuw initiatief dat de consument, de horecabezoekers, meer betrekt bij tegengaan van voedselverspilling in de horeca. Daarnaast worden diverse tips en tops gedeeld door horecaondernemers, waaronder chef-kok en boegbeeld van de Food Waste Challenge en Estée Strooker van restaurant ’t Amusement in Arnhem.
Finale
De Food Waste Challenge is een initiatief van stichting Samen tegen Voedselverspilling en Rabobank. 172 horecabedrijven schreven zich hiervoor in. De deelnemers gingen in zes weken tijd de uitdaging aan om voedselverspilling in hun horecazaken te reduceren. Zo’n honderd horecazaken hebben het gehele traject doorlopen. Van snackbar tot lunchroom en van hotelketen tot sterrenrestaurant, álle soorten horecazaken zijn vertegenwoordigd. De finale wordt gepresenteerd door Sofie van den Enk, tv-presentatrice van de Keuringsdienst van Waarde.
Voedselverspilling in de horeca
In de horeca verdwijnt jaarlijks gemiddeld ruim 51 miljoen kilo aan voedsel in de afvalbak. Dat is 14 procent % van de totale Nederlandse voedselverspilling. Met de stichting Samen tegen Voedselverspilling daagt de Rabobank daarom horecaondernemers uit om efficiënter om te gaan met inkoop, opslag en bereiding van voedsel.