Restaurant The Lemon Tree wint titel Hollands Best Delivery Chef 

Restaurant The Lemon Tree wint titel Hollands Best Delivery Chef 
Winnaar Valentijn Bergers van The Lemon Tree houdt de bokaal omhoog.

Restaurants Ron Blaauw, The Lemon Tree, Phood Kitchen, Padres Place en Eetcafé San Blas waren de finalisten van Hollands Best Delivery Chef 2021. Tijdens Horecava Limited is de winnaar bekendgemaakt. The Lemon Tree ging er met de eerste prijs vandoor.

LA Streetfood, importeur van onder andere hamburgers, hotdogs en Latin American streetfood, is initiatiefnemer van de wedstrijd die samen met de Horecava werd georganiseerd. Bart Mentink van LA Streetfood: ‘De finalisten zijn vijf totaal verschillende restaurants uit alle windstreken van het land. Ieder met een uniek afhaalgerecht in combinatie met een doeltreffend bezorgsysteem, zodat het gerecht na circa een kwartier nog steeds perfect van smaak is.’

Nabootsen bezorging

De vijf deelnemers moeten in dertig minuten vijf porties van hun gerecht bereiden, voor elk jurylid één, met minimaal één ingrediënt van LA Streetfood. De finalisten koken hun gerechten ter plekke en de jury kan meekijken. Na de bereiding worden de bezorggerechten meegenomen door een bezorger die vervolgens met een scooter een vast parcours door het lege Rai-gebouw aflegt. Bij terugkomst wordt het gerecht aan de jury geserveerd.

Café Tantje Roosje van het Rembrandtplein staat achter de draaitafel om van de wedstrijd een minifeestje te maken.

Ron Gastrobar 

Best Delivery Chef
Ron’s spareribs The Original. Fotocredits: Rose Mentink.

Danny Kaldenberg van Rons Gastrobar uit Amsterdam bereidt Ron’s spareribs The Original. Restaurant Ron Blaauw is tijdens de lockdown heel succesvol met de at home rijsttafel, maar voor deze wedstrijd wordt gekozen voor de 'boneless spare-ribs' en een taco (€18,50 per persoon). Er wordt een Mexicaanse twist aan gegeven met een galapeno-lak over de ribs en een mais crumble en chimichurrie. De taco is gevuld met garnitas. Een Jalapeno dip en zure room zijn apart verpakt om naar smaak toe te voegen.

De spare ribs zijn supermals en lekker pittig van smaak. De zwarte doos waarin het verpakt werd was mooi vormgegeven met vrolijke kreten. De kleurrijke kaart met een persoonlijke boodschap en een beschrijving van de gerechten maken het helemaal af. Gasten die het gerecht zelf moeten verwarmen, kunnen via een qr-code naar de website waarop duidelijke bereidingswijze staat. 

The Lemon Tree 

The Grand 25 van The Lemon Tree. Fotocredits: Rose Mentink.

Valentijn Bergers van The Lemon Tree uit Deventer maakt met zijn keukenteam bestaande uit Sam en Kevin een chique box met verschillende gerechten die thuis gemakkelijk op tafel gezet kunnen worden. Voor deze wedstrijd maken ze 9 van de 25 gerechten die normaal in The Grand 25 zitten (€25 per persoon). Ze serveren een mix van gerechten, vegetarisch, vlees, vis en dessert. Van een briochebol met geitenkaas en tuinkers, steak tartaar, tot de signature met citroen.

De box wordt koud aangeleverd en de gerechtjes zijn apart verpakt in recyclebaar plastic plastic bakjes met een icoontje erop dat correspondeert met een menukaart waarop op de voorkant alle icoontjes zijn afgebeeld en aan de achterzijde een beschrijving van de bijbehorende inhoud. De gerechten die verwarmd moeten worden hebben een beschrijving met bereidingswijze. Met deze bezorgbox kan The Lemon Tree in deze coronacrisis iedereen aan het werk houden. De box wordt bezorgd door heel Nederland. 

Phood Kitchen

De Bone broth van Phood Kitchen. Fotocredits Rose Mentink

Gezond is het motto van de Phood Kitchen uit Eindhoven. Eigenaren Timothy Elfring en Sabine Feron: ‘Wij vullen niet, maar voeden.’ Verse producten uit de eigen Aqua Urban Farm vinden in vacuümverpakkingen de weg naar mensen thuis. Planten zuiveren het water en de forellen voeden de planten. In het restaurant loopt een halfopen kelder onder het hele gebouw door waaronder andere shiitakes en eryngii (koningsoesterzwammen) voor de vegan burgers. Ook worden groenten en kruiden gekweekt, in samenwerking met Stichting Duurzame Kost. Feron: 'We knippen die groenten die we nodig hebben en de rest laten we staan en wat we zelf niet kweken komt van lokale kwekers.'

Phood Kitchen werkt met een abonnementsmodel: je kiest iedere week een menu op basis van een broth (bouillon). De bouillon kunnen mensen als bijgerecht bestellen of als maaltijd. met dagverse voedzame groenten en kruiden, zoals bonen, shii take, zoete aardappel, ui en watercress. Je kunt zelf bepalen hoe vaak per week je ze wilt laten bezorgen en hoe laat. De maaltijden worden bezorgd met een elektrische brommer. Je krijgt bij de bestelling ook de bereidingsinstructies. De goedgevulde supergezonde bouillon kost €10,50 per persoon.

Eetcafé San Blas

Zuurdesembrood met gerookt Livar buikspek en pulled pork met blauwe schimmelkaas. Fotocredits: Rose Mentink.

John Vranken van Eetcafé San Blas uit Schin op Geul maakt voor deze wedstrijd de San Blas Special Sandwich, een lunchbroodje van gerookte Limburgse Livar buikspek en pulled pork in combinatie met onder meer blauwe schimmelkaas en parels van sjalot op zuurdesembrood. Apart verpakte zijn de truffelmayonaise met Gentleman Jack, parels van sjalotten in rode wijnazijn en pickled jalapeñnos om naar smaak toe te voegen. Het het lunchgerecht is heel goed van smaak wordt geserveerd in een mooi vormgegeven schaaltje.

San Blas heeft Zuid Amerikaanse gerechten met Limburgse ingrediënten op de kaart staan. Tijdens de lockdown is het restaurant gestart met lunchbezorging. Het heerlijke en rijkelijk gevulde/belegde lunchbrood kost €10,25 per persoon.

Padres Place

Mexicaanse Surf & Turf. Fotocredits: Rose Mentink.

Manorath Debi van het Utrechtse Padres Place bereidt een Mexicaanse surf & turf. Het bestaat uit een Scampi enchillada, een cannelloni met salsa verde en een huisgemaakte tomatensalsa op z’n Mexicaans en spareribs. De guacamole, vacuum verpakt zodat de saus groen blijft en een heerlijk friszoete mango/ananas chutney zijn apart verpakt. Het gerecht is te bestellen voor €21,95 per persoon.

Het juryberaad 

Jurylid Pierre Wind proeft alle gerechten. Fotocredits: Rose Mentink.

Topkok Pierre Wind voert de vijfkoppige vakjury aan die moet beslissen welke kandidaat de beste restaurantbeleving bij mensen thuis biedt. De jury bestaat uit Marjon Prummel, hoofdredacteur van Misset Horeca, Renco Schipper van RCE (Restaurant Company Europe o.a. bekend van Popocatepetl en Loetje), Djurre Aandewiel van Hajé Restaurants & Hotels en horecaondernemer en televisie-persoonlijkheid Khalid Oubaha van K.O. Company.

Gerechten van hoog niveau

De jury was onder de indruk van het niveau en de creativiteit van de gerechten. Velen hebben in coronatijd een nieuw business model moeten bedenken en zijn daar nu succesvol mee. Dat toont aan hoe ondernemend en veerkrachtig horecaondernemers zijn. De jury beoordeelde het samenspel van smaken, de temperatuur, de textuur, de prijs van het gerecht, de presentatie en/of foodprint van de verpakking. ‘Alle kandidaten hebben innovatieve en uiterst smaakvolle oplossingen laten zien en hebben zich ontpopt tot bezorgexperts. Uiteindelijk kan er maar natuurlijk maar één de winnaar zijn. 

The Lemon Tree wint

Doorslaggevend voor de jury is de restaurantbeleving. En The Lemon Tree voldoet hier het best aan en werd daarom uitgeroepen tot winnaar. Door de talloze gerechtje die je simpel kunt afmaken en in eigen volgorde kunt serveren, kun je lekker lang tafelen. Het biedt de ultieme restaurantbeleving in coronatijd.
De tweede plaats is voor Phood Kitchen. Het concept spreekt de jury erg aan. Het is eigentijds, gezond en het abonnementsmodel is slim gekozen. Gasten moeten alleen nog best wel wat extra handelingen verrichten om het gerecht te kunnen serveren.
De derde plek is voor Ron Gastrobar. De ribs zijn malser dan mals en heerlijk op smaak. De vierde plaats is voor San Blas voor het rijkelijk gevulde/belegde sandwich en de vijfde plaats voor Padres Place met de Mexicaanse surf & turf.

Bekijk hier een fotoreportage met foto's van Rose Mentink van de wedstrijddag.