Nederlandse koffiekampioenschappen voorlopig nog ver weg

Nederlandse koffiekampioenschappen voorlopig nog ver weg
Charif Bennani tijdens Dutch Barista Championship 2019. Foto: Sebastiaan Rozendaal

De Nederlandse koffiekampioenschappen waren in maart 2020 een van de eerste evenementen die vanwege de toen prille uitbraak van corona moesten worden afgelast. En voorlopig is er geen zicht op dat die kampioenschappen, waarvan het Dutch Barista Championship de belangrijkste is, op korte termijn kunnen plaatsvinden.

De organisatie achter de koffiekampioenschappen, SCA Nederland, laat weten dat die wedstrijden op zijn vroegst in het najaar van 2021 plaatsvinden. De finalisten zijn in principe dezelfde als voor 2020, er vinden geen nieuwe voorrondes plaats.

Een dag voor aanvang afgelast

In 2020 zouden de finales van de Nederlandse koffiekampioenschappen traditioneel plaatsvinden op Amsterdam Coffee Festival (ACF), wat gepland stond van 13 tot 15 maart. Op 12 maart, letterlijk een dag voor de eerste deelnemers zouden aantreden, werd ACF afgeblazen als gevolg van de corona-uitbraak. Vooralsnog staat ACF 2021 nu gepland voor begin november.

In mei liet de Nederlandse afdeling van de internationale SCA (Specialty Coffee Association) al weten in 2020 geen wedstrijden meer te organiseren. Ook maakte het bestuur meteen bekend dat de finalisten van 2020 hun finaleplek zouden houden voor 2021 en dat er geen nieuwe voorrondes zouden komen.

Vierde kwartaal

Nu heeft het Nederlandse bestuur besloten dat de finales van Dutch Barista Championship, Dutch Latte Art Championship, Dutch Brewers Cup en Dutch Cup Tasters Championship op zijn vroegst in het vierde kwartaal plaatsvinden. ‘Kijkend naar de huidige situatie van de corona-crisis is besloten om in de eerste drie kwartalen van 2021 geen fysieke/officiële SCA-wedstrijden te organiseren. Eind juni zal het bestuur weer naar de situatie kijken en beoordelen of finales in oktober of november 2021 mogelijk zijn.’ Mogelijk zijn die wedstrijden dan zoals gebruikelijk in combinatie met Amsterdam Coffee Festival, als dat op de nu geplande datum door kan gaan.

Wereldkampioenschappen

Ook internationaal zijn de koffiekampioenschappen in 2020 geschrapt. Voorlopig houdt SCA vast aan een planning waarbij in juni een eerste live evenement zal zijn in Athene. Daar zouden dan het World Barista Championship, World Brewers Cup en World Cup Tasters Championship worden gehouden. World Latte Art Championship staat gepland op een koffiebeurs half november in Taiwan.

Van beide evenementen is het onzeker of ze daadwerkelijk kunnen doorgaan. Eind februari neemt SCA een besluit over Athene. Wanneer de wedstrijden in Athene doorgaan, zal Nederland geen deelnemer afvaardigen. Er is dan immers nog geen Nederlands kampioen.