Geen koffiekampioenschappen in 2020

Geen koffiekampioenschappen in 2020
Farrah Tan tijdens Dutch Barista Championship 2019. Foto: Sebastiaan Rozendaal

SCA Nederland heeft besloten dit jaar geen koffiekampioenschappen te organiseren. Oorspronkelijk zouden de finales van die kampioenschappen plaatsvinden op Amsterdam Coffee Festival in maart. Toen dat werd afgeblazen vanwege de corona-uitbraak, werd gezocht naar een alternatief. Nu heeft de organisatie besloten de finales inclusief finalisten van dit jaar door te schuiven naar volgend jaar. Voor de kampioenschappen in 2021 worden dan ook geen voorrondes gehouden.

'Veel deelnemers aan de koffiekampioenschappen hebben direct last van de gevolgen van de lockdown', laat event manager Ron de Wit van SCA Nederland weten.

'Werk is weggevallen, soms is tijdelijk ander werk buiten de koffie gezocht. Er is veel onzekerheid voor nu en de nabije toekomst. Aandacht, energie en geld gaan nu naar andere zaken dan koffiewedstrijden.'

Dat heeft het bestuur van SCA Nederland doen besluiten de koffiewedstrijden van 2020, inclusief de finalisten,  naar 2021 te verplaatsen. 'Dit betekent dat er geen voorrondes worden gehouden voor het jaar 2021.'

Dit geldt voor alle vier de koffiekampioenschappen van de SCA: Dutch Barista Championship, Dutch Brewers Cup, Dutch Latte Art Championship en Dutch Cup Tasters Championship.

Amsterdam Coffee Festival

Het Amsterdam Coffee Festival 2020 werd één dag voor aanvang afgeblazen, terwijl een deel van de beurs al was opgebouwd. Eerder werd een nieuwe datum bekendgemaakt, 11 tot en met 13 september, maar het is nog maar de vraag of tegen die tijd de maatregelen voldoende zijn verlicht om het evenement te organiseren.