Edwin Wilbrink koos voor glas: 'Buiten is het nieuwe binnen'

Gasten eten en drinken graag buiten, het liefst het hele jaar door. Horecaondernemers die deze trend omarmen en investeren in een terras dat 365 dagen per jaar open kan, doen goede zaken: meer capaciteit betekent meer omzet. Zoals Edwin Wilbrink van Grand-Café De Twee Wezen en Eetcafé ’t Pleintje in Hengelo (O). Hij koos voor twee glazen serres van Horeca Zonwering Nederland.
Delen:
Zon, wind, regen of kou, het zal Edwin Wilbrink van Grand-Café De Twee Wezen en Eetcafé ’t Pleintje om het even zijn.

Een drankje op het terras, ook als het keihard vriest. Dát kan straks bij het Grand-café aan het vernieuwde Burgemeester Jansenplein, waar buiten het nieuwe binnen is. Zon, wind, regen of kou, het zal Edwin Wilbrink om het even zijn. Met zijn gloednieuwe serres zijn gasten bestand tegen alle weertypes en kan hij het hele jaar buiten doordraaien. ‘Wij zijn absoluut vierseizoenenproof’, lacht hij.

Buitenruimte nog nooit zo belangrijk geweest

Meer horecaondernemers volgen het voorbeeld van Edwin Wilbrink merkt Paulus van Gilst dagelijks. ‘Buitenruimte is voor de horeca nog nooit zo belangrijk geweest. Als gasten na de lockdown weer mogen komen, dan zullen ze massaal de terrasjes opzoeken. Investeren in een terras dat het hele jaar open kan, loont,’ aldus de oprichter van Horeca Zonwering Nederland. ‘Hoe completer en comfortabeler de terrasoverkapping is, hoe sneller de terugverdientijd.’

Glazen aanbouw

Maar voor welke overkapping kies je dan? Horeca Zonwering Nederland biedt vier mogelijkheden: van doek, een vouwdak van pvc, een lamellen dak en een glazen dak. Paulus van Gilst: ‘De eerste optie is een zomerplus concept. De andere drie daken zijn geschikt voor alle seizoenen.’

Edwin Wilbrink koos bewust voor een glazen aanbouw om zo het hoofd te kunnen bieden aan alle weerstypen. ‘Maar er speelde meer redenen mee’, legt hij uit. ‘Glas is transparant, ik vind het belangrijk dat het binnen in het restaurant licht blijft. Gasten voelen zich prettiger in een lichte omgeving. Het heeft een geweldige uitstraling en gasten een mooi uitzicht. Daarnaast is het een duurzaam alternatief: alles is van dubbel glas en goed geïsoleerd.’

Eyecatchers

De serres van 45 m2 en 162 m2 aan het Grand-Café zijn absolute eyecatchers. De luifels zijn van hout; de daken, die voorzien zijn van zonwering, kunnen net als de deuren volledig worden opengeschoven. Schijnt het zonnetje, dan zit je gewoon buiten en wordt het nooit te warm, bij regen gaat alles dicht. Wordt het koud, dan gaan de elektrische heaters aan.

Led-spots zorgen voor sfeerverlichting binnen, als de schemer invalt, wordt de hele gevel verlicht. Een extra voordeel: de grote serre kan met tussenwanden in drie verschillende ruimtes worden verdeeld. Wilbrink: ‘Zo kunnen we tegemoetkomen aan de wensen van rokers en niet-rokers.’

Balans tussen optische schoonheid en constructie

Wilbrink is vol lof over de samenwerking met Horeca Zonwering Nederland. ‘Een systeem van deze omvang heb ik in Nederland nog niet gezien. Het dakraster, de ramen en de afstand tussen de liggers moesten zo groot mogelijk zijn. Zodat je ook echt buitenzit als het dak opengaat. De balans vinden tussen optische schoonheid en constructie was een pittige opdracht. Samen zijn we eruit gekomen.’

Ook Horeca Zonwering Nederland kijkt terug op een geslaagd project. Paulus: ‘Er zijn tientallen gesprekken gevoerd met Wilbrink om stap voor stap uit te komen op het méést ideale plaatje. Dat is een intensief en mooi traject en daardoor hebben we ook een band opgebouwd.’

'We gaan niet voor de prijs, maar voor solide systemen'

Paulus van Gilst schetst de werkwijze van zijn bedrijf. ‘Elke ondernemer met een vraag – groot of klein – brengen we eerst persoonlijk een bezoek op locatie. Zodat we inzicht krijgen in de werkelijke wensen. De volgende stap is een vrijblijvende en complete visualisatie inclusief licht- en verwarmingsplan. Dan volgt een calculatie. Bij goedkeuring volgt de realisatiefase. ‘Ook dan is er veel contact, omdat het om maatwerk en vaak complexe projecten gaat. Zo ondersteunen we de horecaondernemer in hun vergunningsaanvragen met berekeningen en tekeningen en denken we mee in het financieringstraject.’

Garantie

Op de terrasoverkapping heeft Grand-Café De Twee Wezen een garantie van acht jaar.  Paulus van Gilst: ‘We gaan niet voor de prijs, maar voor solide systemen. Daarom werken we veel samen met Duitse fabrikanten. Die staan bekend om hun degelijkheid.’

Nieuwsgierig naar alle trends en mogelijkheden op het gebied van terrasoverkapping? Kom naar de toonzaal van Horeca Zonwering Nederland in Barneveld.

Dit artikel is gesponsord door Horeca Zonwering Nederland.