Michiel Boon vervolgt: ‘Op Lesbos, slechts 2000 km van Amsterdam, zitten duizenden mensen in nog steeds erbarmelijk omstandigheden in vluchtelingenkampen. Mensen die zijn gevlucht en alles achter hebben moeten laten. Hun crisis duurt nu al bijna 8 jaar!
‘De locatie op Lesbos voor onze kookschool hebben we, de modules zijn gemaakt en de docenten staan te trappelen om straks die kant op te gaan wat we nu nog nodig hebben is het geld om de kookschool daar in te richten en de overige kosten te dekken.
Brood, pizza, pasta, vlees en sushi
Boon start samen met Movement on the Ground in april 2021 op Lesbos met een kookschool voor de bewoners van RIC Lesbos, het registratie- en identificatiecentrum. ‘Wij beginnen met het opleiden van een aantal bewoners van RIC Lesbos. Na deze opleiding gaan deze mensen zelf de volgende groepen opleiden. De cursussen die wij gaan geven zijn ook digitaal te raadplegen door de deelnemers en zijn straks in meerdere talen ondertiteld.’
‘We beginnen met 5 verschillende modules, Pizza, Sushi, Brood, Pasta en Vlees bereiding. Bij het voltooien van de modules ontvangen de deelnemers een certificaat waarmee wij de afstand tot de arbeidsmarkt willen verkleinen. Het draagvlak onder de Griekse bewoners van Lesbos en de lokale ondernemers is voor ons ontzettend belangrijk. Ons doel is dan ook om bewoners met een afgeronde module stage te laten lopen bij de horeca op Lesbos.’
‘Voor dit project zijn wij de samenwerking aangegaan met Movement On The Ground. Deze Nederlandse organisatie is al ruim 5 jaar actief op Lesbos en heeft de afgelopen jaren hands on de zaken aangepakt en vele succesvolle projecten verzorgd.
‘De locatie op Lesbos voor onze kookschool hebben we, de modules zijn gemaakt en de docenten staan te trappelen om straks die kant op te gaan wat we nu nog nodig hebben is het geld om de kookschool daar in te richten en de overige kosten te dekken.