Nachtvorst vernietigt derde van de Franse wijnoogst

Nachtvorst vernietigt derde van de Franse wijnoogst
Wijnboeren in door vorst getroffen Franse wijngebieden proberen met vuren de temperatuur tussen de wijnranken boven 0 te houden.

Een reeks nachten met strenge vorst heeft de Franse wijnoogst gedecimeerd. Ten minste een derde van de productie dit jaar is verloren gegaan. Het kost de wijnboeren bijna 2 miljard euro, maakte de Franse koepelorganisatie van boeren FNSEA bekend.

Volgens secretaris-generaal Jerôme Despey van de federatie is de schatting tot stand gekomen na consultatie met alle spelers. De minister van Landbouw Julien Denormandie sprak maandag al van 'waarschijnlijk de grootste landbouwcatastrofe van het begin van de 21e eeuw'. De overheid werkt aan een noodplan.

Dit weekeinde was al duidelijk dat honderden boerderijen zijn getroffen. Meer dan 80 procent van de belangrijkste wijngebieden kreeg met vorst te maken, waarbij gevreesd wordt voor verlies van 20 tot 50 procent van de druivenoogst. Wijnbouwers in de Bourgogne en het Rhônedal verwachten zelfs een vrijwel volledig mislukte oogst. Zo spreekt een wijnboer in het departement Landes van minstens 90 procent verlies.

Jonge blaadjes en beginnende druiven verwoest door plotselinge vorst.

Onder de gebieden die het zwaarst getroffen zijn, vallen de Rhônevallei, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Provence en de Loirevallei, schrijft onder meer de New York Times. In sommige regio’s zullen er dit jaar maar heel weinig druiven zijn. Op enkele plaatsen was de vorst de ergste in minsten 50 jaar en de schade aan de oogsten lijkt dan ook navenant.

Na vrij milde en lenteachtige temperaturen eind maart, daalde een reeks nachten het kwik tot onder nul. Binnen nog geen week daalden de temperaturen op veel plaatsen van 26 graden overdag naar -6 graden in de nachten, schrijft Weer.nl. Boeren stookten onder meer vuurtjes, staken kaarsen aan en plaatsten machines die hete lucht bliezen in hun velden om hun wijnstokken tegen de vorst te beschermen.

Ook oogst andere gewassen geraakt

Behalve de druivenoogst, zijn ook de oogsten van andere gewassen in gevaar. Ook bijvoorbeeld perzik-, nectarine- en abrikozenbomen hebben soms flink te lijden gehad van de plotselinge vorst. In Frankrijk is de agrarische noodtoestand uitgeroepen zodat boeren een beroep kunnen doen op belastingvoordelen en andere vormen van financiële steun, meldt de NOS.

De wijnsector in Frankrijk had het vorig jaar al moeilijk door de coronacrisis, de bijbehorende lockdowns, de scherpe daling in het toerisme naar Frankrijk en een tarievenoorlog met de VS. De export van wijn was 14 procent lager dan in het jaar ervoor. Dat scheelde de sector een bedrag van bijna 2,5 miljard euro. De uitvoer naar de VS daalde zelfs met 18 procent.