Positieve trend in het aantal reserveringen

Positieve trend in het aantal reserveringen

TheFork signaleert* een positieve trend in het aantal reserveringen de eerste weken na heropening van de terrassen.

Het blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse restaurants inmiddels hun deuren heeft geopend voor publiek.

Nederlanders voelen de behoefte om er op uit te gaan en denken van tevoren goed na over waar ze heen gaan, 57% reserveert minstens 24 uur vooraf. De reserveringen voor lunches zijn door het vroege sluiten van de restaurants enorm toegenomen, 80% reserveert sinds de heropening voor de lunch. Voordat de corona crisis toesloeg was dat 7%.

Meeste reserveringen in het weekend

Nederlanders reserveren het meest in het weekend, zaterdagen en zondagen zijn het populairst (16% op vrijdag, 24% op zaterdag en 24% op zondag). Daarnaast gaan de meesten met z’n tweeën uit eten, 69% van de boekingen is namelijk voor twee personen. 51% van de boekingen worden daarnaast gedaan in restaurants waar de gemiddelde prijs van het menu tussen 30 en 40 euro ligt. Dit verschilt niet met de periode voor corona. De no-show rate sinds de heropening is 2%, dit is 0.8% hoger dan pre corona (april-mei 2019).

Country manager van TheFork, Joyce Teune: 'Het is echt positief nieuws voor de sector om te zien dat net na de aankondiging van de heropening, restaurantgangers begonnen te boeken voor hun komende restaurant uitjes. De eetlust is er nog steeds en de mensen kijken ernaar uit om weer uit eten te gaan. Een van de risico's van deze heropening is dat restaurants te maken krijgen met no-shows.'

'Gasten boeken misschien meerdere locaties om zeker te zijn van een plekje en annuleren de reservering van de locaties waar ze niet komen opdagen, niet. Dit zal een enorme impact hebben op de sector. Restaurants hebben het nu al moeilijk om zich te herstellen en wij zullen aan hun kant staan om dit fenomeen te bestrijden.'

Om de no-shows tegen te gaan, gebruikt TheFork diverse maatregelen. Zij verstuurt onder andere een herinnering van de reservering via e-mail en sms. Ook kunnen gasten met één klik via e-mail en sms hun reservering annuleren. Tevens kunnen zij alvast betalen tijdens de reservering.