Roompot wil slag slaan en Landal Greenparks in zijn geheel overnemen

Roompot wil slag slaan en Landal Greenparks in zijn geheel overnemen
Bollo de Beer (Landal) en Koos Konijn (Roompot) hebben alvast vriendschap gesloten.

Roompot is op overnamepad. Vorig jaar werd al de veel kleinere branchgenoot Qurios overgenomen, nu richt de van oorsprong Nederlandse aanbieder van vakantiewoningen zich op grote concurrent Landal GreenParks. Roompot wil Landal in zijn geheel overnemen van de huidige eigenaar Awaze.

Terwijl beide aanbieders van vakantieparken vaak samen in één zin worden genoemd, is hun aanbod erg verschillend en tegelijk juist complementair. Zo heeft Landal GreenParks eenportfolio van zo'n 100 vakantieparken in vooral Noord- en Centraal-Europa, waar het aanbod van Roompot zich met ruim 200 parken concentreert in Midden- en Zuid-Europa.

Ook op het vlak van type accommodaties zijn beiden complementair. Hun gezamenlijke productaanbod reikt van ruime campingplaatsen tot luxe design villa’s en van tiny houses tot beach villa’s. Door de voorgenomen overname van Landal GreenParks door Roompot zal de organisatie het meest diverse en aantrekkelijkste pan-Europese aanbod aan vakantiegangers kunnen aanbieden.

Enthousiasme bij beide directies

De directies van Roompot en Landal GreenParks zijn enthousiast om aan de uitbouw van deze pan-Europese organisatie te werken die samen zo’n 300 parken en 32.000 accommodaties in 11 landen zou tellen.  

Jurgen Van Cutsem, CEO van Roompot en toekomstige CEO van de organisatie, is erg blij met de voorgenomen overname. ‘Landal GreenParks is een leidende speler met een sterk trackrecord en een zeer aantrekkelijke portfolio. We zien een aanzienlijk internationaal groeipotentieel in de gezamenlijke ontwikkeling van onze activiteiten als ontwikkelaar, exploitant, verhuurder en verkoper van vakantiewoningen, -parken en -locaties. Ik wens Dirk te bedanken voor het mooie werk dat hij de voorbije jaren bij Landal GreenParks heeft gerealiseerd. Samen met het hele Roompot team heet ik nu al alle toekomstige collega’s van Landal welkom en kijk ik uit naar de verdere ontwikkeling van onze organisatie waar hospitality en duurzaamheid centraal zullen staan.’

Dirk Anbeek, CEO van Landal GreenParks, zegt: ‘Ik ben heel trots op hoe we Landal verder hebben kunnen versterken in de afgelopen drie jaren. Landal GreenParks wist zich al te onderscheiden in duurzaamheid en gastgerichtheid maar is commercieel sterk gegroeid. Daarnaast is een versnelde internationalisering en een expansie gerealiseerd met kwalitatief hoogwaardige bestemmingen. Ik dank Platinum Equity en alle collega’s bij Landal en Awaze voor een enorme inzet de afgelopen jaren en wat er is gerealiseerd. We geloven in een volgende stap voor Landal en een verdere versterking van onze verhuurmogelijkheden door het samengaan met Roompot. Ik ben enthousiast over de combinatie en zie voor alle betrokkenen een succesvolle toekomst tegemoet.’

Duurzaam versterken en versnellen

Landal GreenParks heeft een ambitieus duurzaamheidsprogramma en komt elk jaar dichter bij haar doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Landal wil vakanties bieden met een positieve impact op natuur, regio, mens en klimaat. Alle parken van Landal zijn gecertificeerd met een Green Key. In 2021 werd Landal voor het vierde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot het meest duurzame merk door de Sustainable Brand Index binnen de categorie Travel & Tourism.

De nieuwe organisatie wil de ervaring en kennis die Landal GreenParks in duurzaamheid heeft inzetten om zijn duurzame doelstellingen op het vlak van onder meer CO2- en afvalreductie verder te versterken en te versnellen.

Daarnaast zal Roompot zijn expertise in digitalisering en projectontwikkeling aanwenden om de huidige Landal GreenParks locaties versneld te ontwikkelen.

Meerdere kantoren in Europa

Bij de creatie van de grote pan-Europese organisatie wenst de organisatie regionale spreiding van medewerkers te behouden en talenten optimaal in een internationale setting te benutten. De organisatie zal daarom meerdere kantoren in Nederland tellen en via regionale kantoren in het buitenland vertegenwoordigd zijn.

De acquisitie van Landal GreenParks door Roompot is onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden. Zowel Roompot als Landal GreenParks zijn constructief gestart met het adviestraject met beide Nederlandse ondernemingsraden. Over de financiële voorwaarden communiceren de betrokken partijen niet. Ook is nog niet bekend onder welke naam de nieuwe organisatie gaat opereren.

Forse groei

Roompot was al aan een forse groei bezig, nadat het bedrijf vorig jaar werd gekocht door het private equity fonds KKR. Afgelopen jaar opende Roompot een handvol parken en kondigde ook nieuwe parken aan. Ook nam het de bescheiden keten Qurios over.

Roompot werd in 1965 opgericht in Zeeland en heeft zich geleidelijk ontwikkeld tot een toonaangevende aanbieder van vakantieparken in Europa. Het is de tweede grootste aanbieder van vakantieparken in Europa en marktleider in Nederland. In totaal heeft de groep meer dan 200 vakantielocaties in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje.

Landal GreenParks is een internationale aanbieder op het gebied van management, beheer en exclusieve verhuur van vakantieparken. Onder Landal GreenParks vallen ook de merken: Hof van Saksen, Landal Ski Life, Landal Camping, Landal Business Line, Landal Makelaardij en Vakantiemakelaar.

Het in 2020 ingezette Europese expansieprogramma wordt in 2021 verder voortgezet en zal het huidige aantal van ruim 100 bestemmingen in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije verder doen toenemen.

Landal GreenParks maakt deel uit van Awaze, de grootste aanbieder van vakantieparken en accommodaties in Europa, met o.a. de volgende zelfstandige merken: cottages.com, Hoseasons, Landal GreenParks, James Villa Holidays en Novasol.