Frankrijk eist gezondheidspas vanaf augustus voor restaurant

Frankrijk eist gezondheidspas vanaf augustus voor restaurant

Voor een bezoek aan een bar of restaurant in Frankrijk moet met ingang van augustus met een gezondheidspas worden aangetoond dat de drager geen corona heeft. De pas is ook nodig in de trein of in het vliegtuig, kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan in een toespraak.

De pas is al vanaf 21 juli vereist als iemand een evenement wil bezoeken met meer dan vijftig personen. Met de pas wil de regering de nieuwe golf besmettingen door de Delta-variant terugdringen.

Gezondheidspas en vaccinatieplicht

Meer dan 900.000 Fransen hebben maandagavond een prikafspraak gemaakt nadat de coronamaatregelen in het land werden aangescherpt. President Emmanuel Macron maakte bekend dat een zogeheten gezondheidspas op meer plekken nodig zal zijn en dat voor sommige beroepsgroepen een vaccinatieplicht gaat gelden.

De wijzigingen in het coronabeleid volgen nu het aantal coronabesmettingen stijgt en het vaccinatietempo vertraagt. Een recordaantal mensen heeft na de aankondiging van Macron een coronavaccinatie ingepland, het dubbele van het vorige record op 11 maart.

Evenement met meer dan vijftig personen

De pas is al vanaf 21 juli vereist als iemand een evenement wil bezoeken met meer dan vijftig personen. Met de pas wil de regering de nieuwe golf besmettingen door de Delta-variant terugdringen. Een gezondheidspas toont aan dat iemand is ingeënt of negatief is getest. Het is nog onduidelijk of Nederlanders die naar Frankrijk willen reizen de QR-code in hun CoronaCheck-app, kunnen gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn. De ANWB liet weten dit te onderzoeken.

Zorgpersoneel moet zich verplicht laten inenten

Een gezondheidspas toont aan dat iemand is ingeënt of negatief is getest. Vanaf 21 juli is die verplicht bij grote evenementen, vanaf augustus ook in onder meer de horeca, bioscopen en langeafstandstreinen. Verder moeten zorgpersoneel en mensen die door hun werk in contact komen met risicogroepen zich laten inenten. Wie dat niet voor 15 september doet, mag niet werken en krijgt ook niet betaald.

De helft van de Franse bevolking heeft inmiddels een eerste coronaprik gehad. Dat zijn 35,5 miljoen mensen. Ongeveer 27 miljoen Fransen hebben alle benodigde prikken gehad en zijn dus volledig ingeënt.