KVK: flink meer startende ondernemers in horeca

KVK: flink meer startende ondernemers in horeca

Het aantal startende ondernemers in de horeca is afgelopen maand flink toegenomen. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK), die maandelijks met een trendrapport over het aantal beginnende ondernemers komt, groeide het aantal starters in de horeca - in vergelijking met juli 2020 - met 13 procent op jaarbasis.

Het aantal bedrijven in de maand juli nam per saldo met 11.143 toe tot een totaal van bijna 2,2 miljoen. Wel merkt de KVK op dat het aantal starters in juli op jaarbasis met maar 1 procent toenam. Daarmee komt volgens de instantie een periode van stevige groei te einde. Deze aanwas hing samen met de impact van de crisis in met name het tweede kwartaal van vorig jaar, waardoor minder Nederlanders heil zagen in het starten van een onderneming.

Niet-stedelijke regio's een toename

Met name in een aantal niet-stedelijk regio's was sprake van een sterke toename van het aantal starters. Dan gaat het onder meer om Noord-Drenthe, Zuidoost-Friesland, de Veluwe, het zuidoosten van Zuid-Holland en de Gooi- en Vechtstreek. Verder neemt ook het aantal stoppers in vrijwel alle regio's in Nederland af.

Aantal faillissementen laag

Verder merkt de KVK op dat het aantal faillissementen laag blijft. In vergelijking met een jaar eerder ging het in juli om een daling met 44 procent. Dit heeft volgens de KVK vermoedelijk te maken met de regelingen vanuit het kabinet om ondernemers door de crisis te helpen.

Maatregelen horeca

Ondanks een stijging van het aantal starters, kampt de horeca nog steeds met maatregelen.

Actueel

Op 19 juli maakte het kabinet het volgende bekend over de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus:

  • Zorg voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes, bijvoorbeeld in de horeca, op kantoor of thuis. Dat advies geldt naast handen wassen, anderhalve meter afstand houden en je laten testen bij klachten.
  • Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het niet anders kan.
  • Houd altijd anderhalve meter afstand, ook in de horeca.

Maatregelen die nu gelden

Op dit moment gelden deze regels voor verschillende branches.

Horeca

  • De sluitingstijd voor de horeca is 0.00 uur. Het aantal gasten hangt af van de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden. Met kuchschermen op terrassen vervalt de 1,5 meter regel buiten. Registratie, een checkgesprek en een vaste zitplaats blijven verplicht.
  • Discotheken en nachtclubs zijn voorlopig gesloten.
  • Entertainment is niet toegestaan. Denk hierbij aan tv-schermen of live muziek.