Veiligheidsberaad: toegang tot café straks moeilijk te handhaven

Veiligheidsberaad: toegang tot café straks moeilijk te handhaven
Foto: Marcel van Hoorn.

Controleren of er bij meer dan 75 bezoekers in een café is gecontroleerd of gasten 'corona-veilig' zijn, is moeilijk te handhaven, vreest het Veiligheidsberaad.

Dat verwacht capaciteitsproblemen. 'Een nieuwe valse start van dit systeem moeten we zien te voorkomen', zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Als restaurants en cafés vanaf 20 september weer open mogen, moeten ze bij meer dan 75 bezoekers controleren of mensen een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs hebben.

Toegangsbewijzen

Toen cafés, discotheken en festivals eind juni weer van start mochten, verliep het stroef met toegangsbewijzen. Ook mochten bezoekers de horecazaken direct binnen na de vaccinatie Jansen. Eenmaal binnen liepen veel bezoekers het coronavirus op. Het was het begin van de huidige golf.

Aanpak 'gefaseerde afbouw'

Het Veiligheidsberaad is het landelijke overleg van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Zij komen regelmatig bij elkaar om het kabinet te adviseren over de aanpak van de corona-uitbraak. De burgemeesters zeggen dat ze achter de 'gefaseerde afbouw' van de coronamaatregelen staan.

1,5 meter horeca

Heropening scholen zonder afstand

De eerste stap is de heropening van mbo's, hogescholen en universiteiten. Studenten en medewerkers hoeven zich dan niet meer aan de regel van anderhalve meter afstand te houden. Het Veiligheidsberaad 'hoopt wel dat er voldoende waarborgen in de onderwijsinstellingen worden genomen om een opleving van het virus te voorkomen'.