Gilles van der Loo stopt met recenseren restaurants voor de krant

Gilles van der Loo stopt met recenseren restaurants voor de krant

Gilles van der Loo, die in 2018 Hiske Versprille opvolgde bij Het Parool, stopt met Proefwerk, de wekelijkse recensie in PS van de Week. Van der Loo vertelt aan het Parool dat hij teveel meeleefde met de restaurants wanneer hij een cijfer gaf. 'Het is maken, of breken.'

Gilles van der Loo stopt met het recenseren van restaurants voor de krant, maar wil dit wel privé blijven doen. Als leerzaam toetsmoment voor restaurants die zich willen verbeteren en dan zonder die machtspositie waar Van der Loo een hekel aan kreeg tijdens het recenseren voor de krant.

'Ik hoopte altijd dat het goed zou zijn'

'Ik hoopte altijd dat het goed zou zijn', zegt Van der Loo over de restaurants die hij ging recenseren. 'Daar koos ik de zaken waar ik ging eten op uit. Maar de deal is: ik schrijf op hoe het is. Dus als het slecht was, dan schreef ik dát op en gaf ik een laag cijfer. Zo hoort het, maar vervolgens lag ik daar wel een weekend wakker van. Altijd, bij elke onvoldoende. En soms ook bij zevens omdat ik weet dat je op hoger mikt als je een restaurant hebt. Het is allemaal veel te hard werken voor een zeven.'

Spanning bij binnenkomst

Dat een recensie van grote invloed kan zijn, was de recensent vooraf bekend. Van der Loo: 'En juist daarom heb ik er uiteindelijk niet genoeg van kunnen genieten. Ik tilde er te zwaar aan. Vanaf het begin zag ik deze rol als een heel ernstige aangelegenheid. Een big deal.' Die spanning bij zijn binnenkomst voelde hij niet alleen bij de medewerkers, maar dat ervoer hij ook zelf.

'Ik leefde gewoon heel erg mee met elk cijfer dat ik gaf. Zo terneergeslagen als ik kon zijn als het ­ergens echt slecht was, zo blij kon ik worden om iemand helemaal de hemel in te tillen, en zo mwoah voelde het als ik iemand een zeven moest geven.'

Ík sta teveel aan de kant van de horeca'

De coronapandemie waar de horeca zo zwaar onder lijdt, deed Van der Loo beslissen om er definitief mee te stoppen. 'Een vijf uitdelen bij een restaurant dat tonnen schuld heeft, waar al het ervaren personeel is vertrokken, waar noodgedwongen met goedkopere producten wordt ­gewerkt – dat zou ik met een te zwaar hart doen. Ik sta daarvoor te veel aan de kant van de horeca en dat maakt mij niet meer de juiste persoon om dit te doen. De lezer verdient een onpartijdig oordeel.'

Opvolger Gilles van der Loo

Wie de opvolger wordt van Gilles van der Loo is nog niet bekend gemaakt door Het Parool.