Jim de Jong vindt nieuwe uitdaging bij Rotterdams museum

Jim de Jong vindt nieuwe uitdaging bij Rotterdams museum
Jim de Jong - Fotograaf: Aad Hoogendoorn.

Chef Jim de Jong nam deze zomer afscheid van zijn eigen restaurant De Jong in de Hofbogen in Rotterdam. Vanaf november gaat de chef aan het werk op een nieuwe, bijzondere locatie in dezelfde stad.

Jim de Jong (33) gaat het nieuwe restaurant boven het Depot van museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam leiden. Op 6 november gaan zowel restaurant als Depot open voor gasten. De naam van het restaurant wordt Renilde. De zaal gaat Coert heten. De namen vormen een eerbetoon aan curator Renilde Hammacher en een toenmalige directeur Coert Ebbinge Wubben.

's avonds eigen publiek trekken

De exploitatie is in handen van Boijmans. De Jong laat weten dat het museum alle horeca zelf in handen heeft. ‘Er zijn maar weinig musea die dat doen. Nu ben ik samen met Stefan Leatemia, hoofd horeca bij het museum, bezig met de laatste puntjes op de i voor het concept. De lunch wordt echt dienstbaar aan het museum. In de avond – als het museum gesloten is – staat het restaurant meer op zichzelf. Dan moeten we ons eigen publiek gaan trekken.'

34 meter hoog

Het restaurant bevindt zich op de zesde verdieping van het Depot, op 34 meter hoogte en biedt een mooi uitzicht over de stad. Overdag is deze verdieping toegankelijk voor depotbezoekers met een kaartje, en is bereikbaar met de lift of via het glazen atrium. Vanaf 17:00 uur is de gehele zesde verdieping ook zonder ticket toegankelijk voor restaurantgasten via een expres-lift. Naast het restaurant bevinden zich op het dak ook een bebost terras en een evenementenruimte die beschikbaar is voor de verhuur.

‘Het Depot heeft voor mij een echte kosmopolitische uitstraling. Ik viel als een blok voor het gebouw’, zegt Jim de Jong. ‘Met deze plek willen we ons echt mengen in de goede restaurants die Rotterdam rijk is. Ik vind het een spannend idee om te koken boven al die indrukwekkende museumstukken.’ De horeca meet in totaal 500 vierkante meter.

Het Amsterdamse architectenbureau Concrete is verantwoordelijk voor het interieur van Renilde en Coert. Het resultaat is een combinatie van twee flexibele ruimtes, Coert voor verhuur en evenementen, en Renilde met tafels die op ingenieuze wijze opgeklapt kunnen worden en opgaan in de architectuur.

Wat is het Depot?

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het depot staat naast Museum Boijmans van Beuningen in Museumpark in Rotterdam. Bezoekers zien het resultaat van 172 jaar verzamelen. Meer dan 151.000 verzamelde kunstwerken opgeslagen bij elkaar, gerangschikt en gestructureerd in veertien depotruimten met vijf klimaten. Naast de objecten zijn alle werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van een collectie te zien.

Jim de Jong

Jim de Jong is bekend van zijn eigen restaurant De Jong in de Rotterdamse Hofbogen. Tijdens zijn beginjaren werkte De Jong bij sterrestaurant Le Cirque dat destijds werd geleid door chef Robert Kranenborg.

In het Franse Montpellier was hij vervolgens chef-de-partie bij het tweesterrenrestaurant Jardin Des Sens, voor hij in 2009 mede-eigenaar en chef werd van De jonge De Jong in Rotterdam. In 2013 opende hij zijn eigen restaurant in de Hofbogen.

De Jong won onder andere de Gouden Pollepel 2016 en werd in 2019 door restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot Jonge topchef van het Jaar.