Aandacht voor 'Call for Angela': tegen ongewenst gedrag in horeca

Aandacht voor 'Call for Angela': tegen ongewenst gedrag in horeca

Vrouwen die in de horeca lastig gevallen worden, kunnen dit aangeven door bij personeel naar 'Angela' te vragen. Dit fenomeen is komen overwaaien uit Groot-Brittannië waar medewerkers weten dat ze hulp in moeten schakelen als een bezoeker vraagt naar een 'call for Angela'. De Arnhemse burgemeester Marcouch vraagt hier nu aandacht voor op Facebook.

'In veel cafés en clubs waren afgelopen weekeinde nieuwe mensen aan het werk. Die mensen hebben wellicht nog geen ervaring met de codespreuk 'call for Angela', aldus Marcouch. 'Een uitspraak waarmee vrouwen die lastig worden gevallen het personeel te hulp kunnen roepen.' Daarom heeft de Arnhemse burgemeester op Facebook nog eens de aandacht gevestigd op deze code.

Hij roept vrouwen en meisjes dringend op melding te maken van 'vieze woorden, smerige gebaren en ongewenste aanrakingen.'

'Desnoods ga ik met je mee naar het politiebureau om aangifte te doen', aldus de Arnhemse burgemeester. 'Want ik kan het niet verdragen dat jullie je vrijheid kwijtraken door seksuele intimidatie.'

Call for Angela: ter plekke controle

De 'Call for Angela'- campagne is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk. Als een vrouw de naam Angela tegen barpersoneel zegt, zouden die meteen in actie moeten komen tegen het wangedrag.

Call for Angela

Marcouch belooft vrouwen die in de Arnhemse horeca zijn lastiggevallen dat handhavers die plekken gaan controleren. De horeca heeft volgens hem beloofd om vrouwen te beschermen, onder meer door mannen die zich misdragen direct uit de zaak te zetten.