Organisatie verplaatst Amsterdam Coffee Festival wederom

Organisatie verplaatst Amsterdam Coffee Festival wederom
Amsterdam Coffee Festival 2019 - foto: Sebastiaan Rozendaal

Amsterdam Coffee Festival blijft schuiven met de data van de beurs. Begin oktober werd de beurs, die in november op de kalender stond, verplaatst naar juli volgend jaar. Nu maakt de organisatie bekend het evenement naar voren te halen en te plannen in het voorjaar, traditioneel de periode van het Amsterdam Coffee Festival.

Als een beurs of evenement verplaatst moet worden, ligt de nieuwe datum meestal later. De organisatie van het Amsterdam Coffee Festival haalt de beurs echter naar vóren. Althans, ten opzichte van de laatst gecommuniceerde datum. Want technisch gezien gaat het om de beurs die oorspronkelijk in maart 2020 plaats zou vinden, maar die werd afgelast vanwege corona. Sindsdien is al vijf keer een nieuwe datum gepland.

Begin oktober werd de beurs, die op dat moment gepland stond voor 5-7 november, verplaatst naar 8-10 juli 2022. Anderhalve maand later komt de organisatie nu wéér met een nieuwe datum, waarmee de beurs terugkeert naar de periode waarin die traditioneel plaatsvindt. Die nieuwe data zijn 31 maart tot 2 april. Daarmee vindt de beurs voor het eerst plaats van donderdag tot zaterdag. De donderdag is daarbij aangewezen als 'industry day', waarbij vooral op koffieprofessionals wordt gemikt. Vrijdag en zaterdag zijn vervolgens de dagen dat iedereen welkom is.

Alle boekingen en tickets, die in de meeste gevallen al waren aangeschaft voor de beurs van maart 2020, zijn automatisch overgezet naar de nieuwe data. De locatie is ongewijzigd: de Gashouder in het Westerpark.

De beurs van maart 2020 werd eerst een dag voor aanvang geannuleerd vanwege de uitbraak van de pandemie en later verplaatst naar september, maar toen bleek dat de pandemie erger was dan in eerste instantie gedacht werd de editie 2020 doorgeschoven naar 2021. Ook de beurs van 2021 werd al eens uitgesteld, van het voorjaar naar het najaar. Ook november bleek niet haalbaar, waarna ACF werd doorgeschoven naar juli 2022. En nu worden wéér nieuwe data geprikt.

Koffiekampioenschappen

Op het festival in maart/april worden ook net als altijd de finales van de Nederlandse koffiekampioenschappen gehouden, de voorrondes daarvoor zijn in februari. De Specialty Coffee Association (SCA) Nederland was eerst van plan dit jaar nog alternatieve finales voor 2021, waarvoor de finalisten van 2020, toen de wedstrijden niet door zijn gegaan, mochten aantreden. Maar ook die gaan niet door. Hierdoor verliezen die finalisten van 2020 hun finaleplaats. 'Dat was geen makkelijke beslissing', laat SCA Nederland weten. Begin 2022 wordt met de voorrondes een nieuwe start gemaakt met de wedstrijden.