Het gat tussen een huiswijn en een fles van de wijnkaart overbruggen?

Het gat tussen een huiswijn en een fles van de wijnkaart overbruggen?

De laatste maand van het jaar staat normaliter traditiegetrouw in het teken van groots genieten. We hopen uiteraard van harte dat we dat genieten in januari weer volop mogen oppakken met z'n allen. Wees alvast goed voorbereid met een slim wijnconcept en geef je gasten meer keuze én jezelf een flinke upsell-mogelijkheid.

Wil jij in jouw restaurant het gat tussen een huiswijn en een fles van de wijnkaart overbruggen? Maar heb je geen sommelier voor advies aan tafel? Denk dan aan het ‘wijn per glas’-concept. Hiermee maak je het je gasten gemakkelijk om te kiezen voor een wijn die perfect past bij het gerecht of het moment. Je vergroot hiermee de service naar je gasten en creëert tegelijkertijd een mooi upsell-moment.

Wijn per glas geeft een gast de mogelijkheid om eens wat anders te proberen. Ben je op de hoogte van de trends in de Nederlandse markt? Naast de populaire Chardonnay en good old Sauvignon Blanc zijn nieuwe druivenrassen in opkomst, zoals de Viognier, Primitivo en Verdejo.

Nebla Verdejo: ochtendzon in het glas

Nebla Verdejo is een goed voorbeeld van een geweldige wijn van de steeds populairder wordende Verdejo-druif. De naam Nebla verwijst naar de vroege ochtendnevel in de wijngaarden. De druiven worden in de koele nacht geplukt, zo blijven de smakelijke fruitaroma’s optimaal bewaard. Ook na de oogst doen de wijnboeren alles om de kostbare aroma’s te bewaren. De wijn fermenteert bijvoorbeeld in temperatuurgestuurde vergistingstanks.

Het eindresultaat? Een licht goudgele wijn die fris in de neus is, met geuren van wit fruit, abrikoos en perzik, exotisch fruit en met een lichte kruidigheid. Daarnaast is de wijn bloemig, met elegante zuren en het aroma van kruisbessen. De wijn heeft in de afdronk het kenmerkende bittertje waar Verdejo om bekend staat.

Deze en andere mogelijkheden van het ‘wijn per glas’-concept bekijk je in de uitgebreide wijncatalogus van Makro.

Opmars van de bubbels

Mousserende witte wijn en mousserende rosé zijn aan een opmars bezig. Wat ons betreft is dat volkomen logisch; de verfrissende bubbels en het ruime aanbod – van prosecco tot champagne - maken deze wijnen een aantrekkelijke optie voor elke gelegenheid. Een Blanc de Blancs-champagne van 100% Chardonnay-druiven is een feest bij schaal- en schelpdieren, de Demi-Sec- en roséchampagnes doen het uitstekend bij het dessert.

Bijzonder: Clovis Forest-champagne

Een andere, bijzondere champagne is Clovis Forest. Dit is een ‘grower champagne’, gemaakt door een klein champagnehuis met een uitstekende prijskwaliteitverhouding ten opzichte van de grote merknamen. De druiven voor Clovis Forest worden met de hand geoogst, alleen het sap van de eerste persing wordt gebruikt voor het maken van deze champagne. Om de structuur en complexiteit van de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen, rijpen de flessen minimaal drie maar vaak zelfs vijf jaar. Clovis Forest is een goed idee als je gasten écht wil verrassen met iets bijzonders.

Uitgebreid advies van dé wijnkenners

Benieuwd welke (mousserende) wijn goed past bij de gerechten op jouw menukaart? De wijnspecialisten van Makro staan voor je klaar in een van onze vestigingen. Je kunt bij hen terecht voor advies en een voorproefje van het assortiment. Wil je meer lezen over het assortiment van Makro? Raadpleeg dan de uitgebreide wijncatalogus.

Dit artikel is gesponsord door Makro.

Lees ook: