Onrust op Urk door sluiting barretjes

Jongeren op Urk hebben in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw voor relletjes gezorgd bij enkele kroegen en het gemeentehuis. De jeugd protesteert tegen de sluiting van illegale barretjes in onder meer huiskamers en de hoge prijzen bij normale kroegen op Urk.

Enkele honderden jeugdige Urkers gingen voor de derde opeenvolgende zaterdagavond de straat op om duidelijk te maken dat zij het oneens zijn met de sluiting van tientallen barretjes door het gemeentebestuur. Tussen negen en twaalf uur 's avonds werd onder meer een kroeg bekogeld en vuurwerk afgestoken. Volgens de politie betrof het deze keer vooral jonge sensatiezoekers die hun onvrede onder meer op het gemeentehuis richtten. Eerder waren het huis van de burgemeester en het politiebureau doelwit van het massale protest.

Volgens de jonge Urkers zijn de prijzen in de normale horecagelegenheden veel te hoog. De barretjes zijn daarom al jaren een alternatief. Mede omdat enkele illegale kroegen te commercieel zijn gaan werken, is het gemeentebestuur bezig deze te sluiten.

De gemeenteraad heeft aangegeven dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen, zoals de opening van meer cafés. Ook de dominees op Urk hebben zich inmiddels met de kwestie bemoeid. Zij riepen de jongeren op zich rustig te houden omdat ze duidelijk hebben gemaakt wat ze willen.