Plan Wapen van Markelo door college afgewezen

Op advies van de welstandscommissie van het Oversticht hebben Burgemeester en Wethouders een bouwplan van Het Wapen van Markelo afgewezen. Het gaat daarbij om een verbouwing van het horeca-etablissement in de Overijsselse stad. De gemeente gaat wel akkoord met het uitbreidingsplan van de naastliggende supermarkt.

Aanvankelijk was eigenaar E. Smit van Het Wapen van Markelo van plan om zijn hele horecazaak tegen de vlakte te werken. Op de vrijkomende plek, in hartje Markelo, zou dan een nieuwe zaak (grand café en restaurant) met appartementen verrijzen.

Mede uit kostenoverwegingen heeft Smit zijn bouwplannen gewijzigd. Er is niet gekozen voor totale nieuwbouw, maar voor handhaven van een gedeelte van de bebouwing. Het gaat daarbij om het deel met woningen aan de kant van de Rabobank.

Burgemeester en Wethouders zijn allerminst gelukkig met de planwijziging van de horeca-ondernemer. ‘Het oorspronkelijke karakter van het bouwplan, met haar bijzondere uitstraling voor dit deel van Markelo, is verdwenen’, oordeelt wethouder ruimtelijke ordening M. Verbeek.

Ook de stedebouwkundig adviseur van de gemeente plaatst kanttekeningen. Zo zou de aansluiting van de bestaande bebouwing op de nieuwbouw te wensen overlaten. Ook worden vraagtekens geplaatst bij de rooilijn van de nieuwbouw.

De Welstandscommissie van het Oversticht heeft de gemeente deze week laten weten dat ze negatief oordeelt. De redenen komen overeen met de bedenkingen van de stedebouwkundige.

Burgemeester en Wethouders hebben nu besloten het bouwplan van Het Wapen van Markelo af te wijzen. ‘Zo’n negatief advies van de Welstandscommissie moeten we niet langs ons heen laten gaan’, vindt wethouder Verbeek. ‘Smit zal zijn plannen moeten aanpassen.’ Het gaat daarbij volgens de wethouder om ‘behoorlijke aanpassingen.’