Onderzoek naar 'het pepermuntje’ - deze blijkt het allerlekkerst

Onderzoek naar 'het pepermuntje’ - deze blijkt het allerlekkerst

Pepermunt is al jarenlang een heerlijke, verfrissende afsluiter van het diner. Maar welk pepermuntje wordt door de gasten het meest gewaardeerd? Onderzoeksbedrijf Normec Sensory heeft hiernaar een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd. De conclusie: Wilhelmina pepermunt scoort significant beter dan andere pepermuntmerken. Zowel op het gebied van uiterlijk, geur, totale smaak, frisheid, als mondgevoel en nasmaak. Wat is het geheim?

Onderzoek naar 'het pepermuntje’ - deze blijkt het allerlekkerst
Wilhelmina scoort beter dan andere pepermuntmerken.

In de horeca wordt een pepermuntje nog altijd zeer gewaardeerd, merkt Berber Akkerman, productmanager bij Fortuin, producent van Wilhelmina pepermunt. ‘Na het diner zorgt een pepermuntje voor een heerlijke verfrissing, waardoor de gast extra tevreden de deur uitgaat. Maar dan wil je als horecaondernemer natuurlijk wel het allerlekkerste pepermuntje serveren. Welke is dat? Om daar achter te komen, hebben we een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren door Normec Sensory.’

Blind proeven

In het onderzoek, dat in week 47 werd gehouden, stond de waardering van Wilhelmina pepermunt in relatie tot andere Nederlandse pepermunt centraal. De deelnemers waren een representatieve groep in leeftijd en geslacht. Zij moesten allemaal blind de verschillende pepermuntjes proeven en beoordelen op totale smaak, frisheid, mondgevoel, uiterlijk, geur en nasmaak. Ook werd de sterkte, zoetheid en structuur beoordeeld.

Wilhelmina pepermunt is niet alleen helemaal plantaardig, de pepermunten worden ook op een duurzame manier verpakt.

Significant betere score

Eind november zijn de resultaten bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat Wilhelmina significant beter scoort dan andere pepermunt. Deze pepermunt wordt zowel op uiterlijk, geur, frisheid, het mondgevoel als de totale smaak en de nasmaak het meest gewaardeerd. De pepermuntsmaak en de hardheid, wat echt Wilhelmina eigen is, vindt het merendeel (meer dan 70 procent) precies goed.

Vegan assortiment

Afgelopen jaar is Wilhelmina overgestapt naar een volledig vegan assortiment. ‘De plantaardige pepermuntjes zijn ‘n tikje frisser dan de klassieker’, legt Akkerman uit. ‘Maar nog steeds zijn ze gemaakt van de ingrediënten die Wilhelmina zo waanzinnig lekker maken. Zonder kunstmatige smaakstoffen. We waren heel benieuwd hoe de consumenten ons vegan pepermunt waarderen. En natuurlijk zijn we heel blij met deze prachtige scores.’

Een tikje frisser dan de klassieker.

Duurzame grootverpakking

Overigens is Wilhelmina pepermunt niet alleen helemaal plantaardig, de pepermunten worden ook op een duurzame manier verpakt.

Akkerman: ‘De Wilhelmina grootverpakking voor de horeca – zowel de doos als het jasje – is volledig van papier. De pepermuntjes zijn nog altijd handig en hygiënisch per stuk verpakt. Alleen komt er geen plastic meer aan te pas. Op jaarbasis wordt hiermee zo’n 23.000 kilo plastic bespaard. Door gebruik van een slimme display wordt ook nog eens veel minder karton gebruikt. Daardoor kunnen gasten na afloop van een gezellig etentje genieten van hét lekkerste pepermuntje van Nederland, dat ook nog eens vegan én duurzaam is.’

‘Verpakt pepermuntje is een visitekaartje’

’t Gerecht in Heerenveen
‘De verpakte pepermuntjes fungeren als visitekaartje.’

‘Vanwege de coronamaatregelen waren we tijdelijk met het serveren van de pepermuntjes gestopt. Toen vroegen de gasten letterlijk waar ze gebleven waren.’ Heel blij is Van den Braak met de verpakte pepermuntjes. ‘Verpakte pepermuntjes zijn niet alleen hygiënisch, maar ogen ook heel netjes. Bovendien zijn ze beter goed te houden in de opslag.’

Dit artikel is gesponsord door Fortuin.

Lees ook: