Vijftien burgemeesters Zuid-Limburg staan opening horeca en cultuur toe

Vijftien burgemeesters Zuid-Limburg staan opening horeca en cultuur toe
Foto ter illustratie.

Vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg willen horeca en cultuurinstellingen zaterdag de ruimte geven om van 10.00 uur tot 20.00 uur open te gaan. Dat melden de burgemeesters van onder meer Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen in een gezamenlijk persbericht. 'Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft',  aldus de burgemeesters.

De opening moet wel op een veilige manier gebeuren. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden, mondkapjes zijn verplicht en coronatoegangsbewijzen moeten worden gecontroleerd. 'Wij vertrouwen hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers.'

Het gaat om alle gemeenten uit de veiligheidsregio Zuid-Limburg, behalve Valkenburg. Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg liet donderdag al weten dat horeca en winkels vrijdag open mochten als onderdeel van een protestactie, van 10.00 uur tot 16.00 uur. In Op1 zei Prevoo donderdagavond dat hij zo'n zelfde actie zaterdag niet ziet zitten.

Opening horeca met geleidelijke handhaving

De groep benadrukt dat de coronaregels door de gemeenten gehandhaafd worden. 'Wij, de burgemeesters, handhaven deze regels langs de weg van de geleidelijkheid; excessen zijn uit den boze. Onze medewerkers moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen.'

De animo voor acties waarbij horecagelegenheden ondanks lockdownregels toch opengaan groeit, nadat donderdag uitlekte dat deze branche nog op slot blijft wegens de aantallen coronabesmettingen. Waarschijnlijk worden de coronaregels voor winkels per aanstaande zaterdag wel versoepeld.

Burgemeesters gaan zelf over de handhaving van de coronaregels. Eerder lieten al andere burgemeesters uit het land weten dat ze opening van winkels en horeca zaterdag oogluikend zullen toestaan. Ze zien het als een demonstratie tegen de strenge lockdown. De voorzitters van de veiligheidsregio's hebben donderdag in het zogenoemde Veiligheidsberaad wel met elkaar afgesproken dat het naleven van de coronaregels het uitgangspunt blijft.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.