Kabinet: horeca open tot 01.00 uur en volle zalen

Kabinet: horeca open tot 01.00 uur en volle zalen

Het kabinet wil het mogelijk maken dat de sluitingstijden in de horeca verruimd worden tot uiterlijk 01.00 uur. Stadions en theaters hoeven vanaf vrijdag 18 februari geen 1,5 meter meer aan te houden en dus veel meer mensen binnen kunnen laten. Dat schrijft minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Over de exacte sluitingstijd was eerder nog onduidelijkheid. Voor plekken met maximaal vijfhonderd zitplekken zou ook geen vaste zitplaats meer nodig zijn, voor locaties met meer stoelen wel. Het kabinet wil verder van het OMT weten of testen voor toegang, ook bekend als '1G', helpt bij grotere groepen zonder zitplaats. Dan kan bijvoorbeeld de nachthoreca open en kunnen evenementen doorgaan. Bij 1G moet iedereen, ook gevaccineerden of mensen die onlangs corona hebben gehad, vooraf een test doen.

Coronapas blijft

Het huidige coronatoegangsbewijs blijft verder van kracht in de sport, cultuursector en horeca. Minister Kuipers schrijft in de brief aan de Kamer dat daardoor versoepelingen kunnen doorgaan, zoals het loslaten van de mondkapjesplicht of de 1,5 meter afstand. Nu geldt '3G'. Dan kan iedereen naar binnen die is gevaccineerd, onlangs corona had of een negatieve testuitslag heeft.

Het gaat om een voorstel: eerst moet het OMT adviseren of de versoepelingen kunnen doorgaan. Premier Mark Rutte kondigde de brief met de voorstellen woensdag aan als 'een soort wat-zou-het-kunnen-zijn-pakket'.

Vanaf het einde van februari zouden vrijwel alle coronamaatregelen vervallen, mits het volgens de medische experts kan. Dan zouden ook het mondkapje en de 1,5 meter afstand verdwijnen. Het kabinet heeft het OMT gevraagd of het houden van afstand per 25 februari niet meer hoeft.

Vrijdag komt het OMT bij elkaar om te praten over de vraag wat er vanaf volgende week versoepeld kan worden. Dinsdag volgt er een persconferentie, waar zorgminister Ernst Kuipers het besluit van het kabinet toelicht.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.