Eigen zaak voor chef Ilka Bon met Marcel Hansen en Ramona Nijssen

Eigen zaak voor chef Ilka Bon met Marcel Hansen en Ramona Nijssen
Ilka Bon

Hoewel ze zich in de coronacrisis voornamen nooit meer een nieuw restaurant te beginnen, hebben Marcel Hansen en Ramona Nijssen toch weer een nieuw horecabedrijf in hun bezit. Dit keer wel samen met een 'stoere ladychef'.

Ilka Bon (voorheen onder meer sous bij Merlet) en de ervaren horecaondernemers Marcel Hansen en Ramona Nijssen (LadyPapa in Bergen) hebben samen de The Bourbon Room, ook in Bergen, overgenomen van Shervin van der Meulen.

Ze willen er tussen de € 500.000,- en € 600.000,- gaan omzetten.

The Bourbon Room

‘Wij hadden ons net voorgenomen nooit meer een nieuw restaurant te beginnen’, lacht Ramona Nijssen. ‘Maar met Ilka aan het roer zagen we het wel zitten. Wij kunnen ons blijven focussen op LadyPapa en Ilka runt The Bourbon Room met ons als adviseurs op de achtergrond. Wij staan er zelf niet op de vloer.’

Ilka Bon werkt al vier jaar bij The Bourbon Room in Bergen. De chef leerde Hansen en Nijssen kennen tijdens de lockdown en ze maakte haar wens kenbaar om de zaak over te nemen. Het horecabedrijf heeft 45 zitplaatsen binnen en 40 zitplaatsen buiten. Bon serveert menu’s (3 gangen € 45, 4 gangen € 55, 5 gangen € 76). Vanaf 1 juni serveert Ilka Bon ook bites, losse gerechten en charcuterie voor bij de borrel.

Waarom toch weer uitbreiding?

Marcel Hansen: ‘Met één restaurant onder je hoede, kun je al je aandacht en energie op je medewerkers en gasten richten. Dat werpt z’n vruchten af. Het geeft rust én ons geeft het heel veel voldoening.’ Het duo had in het verleden meerdere zaken tegelijk en weet hoe lastig het is om de aandacht goed te verdelen.

Twee stoere vrouwen

‘Waarom we dan toch in dit project zijn gestapt? The Bourbon Room is gewoon een ontzettend leuke zaak en Ilka is een heel gepassioneerde chef die ontzettend mooi kan koken. Haar stijl laat zich omschrijven als licht fris en puur. Creativiteit en verrassende smaakcombinaties vieren hoogtij bij haar.’

‘We zagen eigenlijk direct een leuke samenwerking met elkaar, waarbij zij de operatie leidt. Bon is de ondernemer en wij ondersteunen en begeleiden haar waar nodig als het gaat om de back-office, conceptontwikkeling, assortimentsbepaling en alle andere zaken waar je mee te maken krijgt als je gaat ondernemen. Ramona en Ilka klikten meteen goed, twee stoere vrouwen die de handen ineen slaan, dus we dachten, waarom niet?’

Sander Rijke van wijnwinkel ‘De Gouden Ton’ (Residence Wijnen) aan de overkant van The Bourbon Room, adviseert bij het wijnassortiment en de wijn-spijscombinaties. Hij is net als Marcel een wijnman in hart en nieren.

Nijssen en Hansen traden eerder op als adviseurs, bijvoorbeeld voor Miss Central in Alkmaar.

Toekomstplannen

Na de overname op 1 april hebben de drie compagnons eerst opgeruimd, schoongemaakt en opgefrist. Er kwamen nieuwe stoelen, wit linnen op tafel, nieuw servies en glazen en een nieuw terras.

Ook werd het kassasysteem vervangen door een kassa van Adnamics, werd er een nieuwe tapinstallatie geplaatst van Princen Brouwerij (met bier onder het label van IJkgebrouw, ontwikkeld voor het voormalige restaurant IJkgebouw van Marcel en Ramona, verkocht 1 mei 2021) en kwam er een nieuwe koffiemachine van Lavazza.

'Eerst de zomer draaien'

Ilka Bon vertelt dat ze eerst de zomer lekker gaat draaien. ‘We gaan ons stinkende best doen en ondertussen maken we een plan voor verdere aanpassingen of eventueel een verbouwing. Ook denken we er over om in de winter een aangepast concept te gaan voeren. Ik heb er onwijs veel zin in en vind het helemaal te gek dat ik nu eindelijk mijn eigen toko mag draaien. Ervaring in de keuken heb ik natuurlijk genoeg, maar dat ik het nu als ondernemer ook mag ervaren, vind ik echt heel gaaf.’

Ilka Bon

Ilka Bon begon op haar 12de als afwasser op het strand, werd keukenhulp in hotel Edelweiss in Gerlos en klom op chef-kok. Na dit tien jaar gedaan te hebben, besloot ze bij Merlet* in Schoorl te solliciteren om zich nog meer te kunnen ontwikkelen. Daar werd ze aangenomen als zelfstandig werkend kok en werkte ze zich op tot souschef.

Daarna werkte ze voor horecaondernemer Paul de Wit, waar ze op cijfermatig gebied veel van leerde. In 2018 begon ze als chef-kok in The Bourbon Room bij voormalig eigenaar Shervin van der Meulen.

The Bourbon Room is nu nog open van woensdag tot en met zaterdag van 18 uur. Vanaf 1 juni wordt dit op dezelfde dagen vervroegd naar 14 uur. Ook wordt de zondag er aan toegevoegd. Buiten de directie om werken er nu vier fte.