Adriaan Visser is Beste Sommelier van Nederland 2022 en wint Trophée Henriot

Adriaan Visser is Beste Sommelier van Nederland 2022 en wint Trophée Henriot

Adriaan Visser van Restaurant Harry's in Maastricht heeft het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers 2022, de Trophée Henriot, gewonnen. Achter hem werden Lukas Wiegman (Vineum, Rotterdam) en Sabas Joosten (Sinck, Amsterdam) respectievelijk tweede en derde.

Adriaan Visser was op het Nederlands Kampioenschap Sommelier 2022 een van de 12 kandidaten, die afkomstig zijn uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistro's en wijncafés. De voorronde in de ochtend bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijscombinatie toelichten en een wijn decanteren. 

Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen: Adriaan Visser van Restaurant Harry’s in Maastricht, Lukas Wiegman van Vineum in Rotterdam en Sabas Joosten van Sinck in Amsterdam

Vlnr Sabas Joosten, Adriaan Visser en Lukas Wiegman
Vlnr Sabas Joosten, Adriaan Visser en Lukas Wiegman

Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd waarop de jury de finalisten beoordeelde. Die jury bestond uit voorzitter Magda Van der Rijst, Petro Kools, Bob Jurjens, Johan Kragtwijk, Ruben Kwakman, Kris Lismont (B) en Heleen Boom. 

De bekendmaking van de winnaar vond plaats tijdens een galadiner voor zo'n 100 gasten, waar brigades van De Bokkedoorns, Flicka, In den Doofpot en Fitzgerald de gerechten bereidden.  

Voor de tweede keer werd de René van Heusdenprijs uitgereikt, de prijs voor de kandidaat het onderdeel blindproeven als beste volbracht. Deze prijs werd gewonnen door Marvin Walraven. 

Twee jaar lang titel

Adriaan Visser mag nu 2 jaar lang de titel ‘Beste sommelier van Nederland’ voeren. Naast de felbegeerde trophée en bijbehorende zilveren pin mocht Adriaan Visser een magnum Henriot Champagne in ontvangst nemen, werd hem een reis naar de Douro aangeboden en een kostbaar titanium keldermes. 

De wedstrijd om de Trophée Henriot wordt eens in de 2 jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. In 2020 kon de wedstrijd vanwege corona niet doorgaan, waarmee Lendl Mijnhijmer in 2018 de laatste winnaar was

Gilde van Sommeliers 

De organisatie was namens het Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Heleen Boom en bestuurslid Marco Westra. 

De 12 deelnemers aan het NK Sommelier 2022
De 12 deelnemers aan het NK Sommelier 2022

Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen. 

Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen. Het NGS is geen exclusieve club. Eenieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Gilde van Sommeliers aansluiten. 

Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees- en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.