Chinese chefs slaan handen ineen met Chinese Chef Alliance

Chinese chefs slaan handen ineen met Chinese Chef Alliance

De leden van de Chinese Chef Alliance NL (CCA) zetten zich in voor de verbetering van het imago van Chinese restaurants in Nederland. Samen vertegenwoordigen ze de Chinese gastronomie in Nederland.

De Chinese Chef Alliance NL (CCA) is eind 2021 opgericht in de Rotterdamse wijk Katendrecht, de plek waar ruim honderd jaar geleden het eerste Chinatown van Nederland ontstond.

De vereniging merkt op dat de Aziatische keuken populairder is dan ooit, denk aan sushi, bubble tea en Korean BBQ. Tegelijkertijd bevindt de Chinese keuken in Nederland zich op een keerpunt. Het traditionele Chinees- Indische restaurant verdwijnt langzaam uit het straatbeeld. De CCA wil zorgdragen voor een toekomstbestendige Chinese gastronomie, waarin de hedendaagse Chinese keuken centraal staat.

Taks Yuen, voorzitter CCA Nederland: 'Chinese restaurants kampen met een goedkoop imago. Dat moet en kan beter. Tegelijkertijd komt er van de grote gidsen ook erkenning voor de Chinese top-gastronomie in Nederland. We voelen dat dit het juiste moment is om de handen ineen te slaan. Zo zetten we in op een nieuwe generatie van liefhebbers van de Chinese gastronomie. Samen staan we sterk.'

De alliantie zet zich in voor het verbeteren van vakkennis onder haar leden, door het geven van cursussen en masterclasses, en het organiseren van werkbezoeken aan producenten en leveranciers. Daarnaast is de CCA betrokken bij het opleiden van horeca- en keukenpersoneel.

Taks Yuen: 'Het is voor onze branche heel moeilijk om chefs te vinden. Maar wie zegt dat die chef per se Chinees moet zijn? We moeten onze keukens veel sexyer maken voor Nederlandse studenten, zodat ze een stageplek willen in Chinese restaurants.'

Met het organiseren van evenementen en exclusieve diners hoopt de CCA de veelzijdige Chinese keuken bekender te maken bij een nieuwe generatie. CCA richt haar blik ook op de toekomst, door zich in te zetten voor duurzame werkwijzen en het werken met lokale en bijzondere producten.

Daarnaast willen de samenwerkende chefs de ouderen in de Chinese gemeenschap eren en ondersteunen. Zij zijn immers de pilaren waarop de Chinese gastronomie in Nederland van nu steunt.

De Chinese Chef Alliance bestaat uit:

  • Voorzitter: Taks Yuen (restaurant Meiwah Eindhoven);
  • Penningmeester: Stark Li (Restaurant Amber Garden)
  • Directeur uitvoering: Tim Kan (Chinese Chef Alliance NL);
  • Actieve leden: Ferry Leung (restaurant Roku/Mandarijn Waalwijk); Alex Wong (Restaurant OX Rotterdam), Marco Pang (Restaurant Long Sing Roermond), Shaun Song (Restaurant Amber Garden Amstelveen);
  • Ereleden: David Leung (restaurant Roku/Manderijn Waalwijk)