Oprichters SLA en YB in Food100: 'Geeft aan dat we impact maken'

Oprichters SLA en YB in Food100: 'Geeft aan dat we impact maken'

Oprichters Nina Pierson en Jop van der Graaf van saladebar SLA en ceo Wouter Staal van YB (voorheen Yoghurt Barn) zijn - voor het eerst - opgenomen in de Food100. Deze lijst met de belangrijkste voedselveranderaars van het moment is dinsdag 30 augustus gepresenteerd. 'Dit geeft aan dat we serieus impact maken.'

Voor Wouter Staal (hier op archiefbeeld) is het de eerste keer dat hij is opgenomen in de lijst met daarop de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. ‘Leuk hè! Ik heb er nog niet eerder in gestaan, dit is voor mij de bevestiging dat we met YB serieus impact maken.’

Geen dierlijke producten meer

Het laat volgens hem ook zien welke kant de ontwikkelingen opgaan. ‘Bij de beste 100 komen, is geen vanzelfsprekendheid. De concurrentie wordt steeds groter, vanwege het toenemend aantal partijen dat zich richt op een betere wereld.’

YB, voorheen bekend als Yoghurt Barn, is in 2012 opgericht door Staal en (inmiddels) volledig plantaardig. ‘Dat ik in de lijst sta, bevestigt ook dat we de juiste keuzes maken. Geen dierlijke producten meer, klimaatpositief ondernemen en het starten van de coöperatie.’

Coöperatie

Die coöperatie startte hij in mei en betekent dat mensen voor een bedrag van (minimaal) €250 mede-eigenaar kunnen worden. In een eerste investeringsronde van 3 weken leverde dat meer dan 600 mede-eigenaren op, goed voor een bedrag van negen ton Een tweede investeringsronde loopt.

Nina Pierson en Jop van der Graaf
Nina Pierson en Jop van der Graaf

‘Jop heeft de credits meer dan verdiend’

Nina Pierson noemt de vermelding van Jop en haar ‘superleuk’. ‘We moesten wel een beetje lachen om de categorie 35+ (Er zijn twee categorieën: 35- en 35x, RL), we zijn inmiddels wel enigszins wat oudere rotten in het vak. Maar het is wel onze eerste nominatie.’

Pierson vertelt dat ze haar partner had opgegeven en dus enigszins verrast is dat ze zelf ook in de lijst is opgenomen. ‘Ik dacht, hij doet al 10 jaar zoveel voor de wereld van food, maar heeft nooit de credits gekregen die hij meer dan verdient, omdat hij zo bescheiden is.’

Rol gespeeld bij transitie naar gezond

Bovendien weet ze zeker dat ‘SLA een rol heeft gespeeld in de transitie naar gezond fast casual food-concepten’. ‘En dat we op een toegankelijke manier heel veel mensen met onze dertien vestigingen meer groenten laten eten en, niet op de laatste plaats, daar bovenal van laten genieten.’

Voeding als medicijn

Pierson en Van der Graaf hebben SLA in 2013 gelanceerd met als basis de filosofie ‘voeding als medicijn’. ‘Een frisse en moderne saladebar met de nadruk op fastservice’, aldus Pierson. ‘Je komt binnen, bestelt aan de counter en krijgt je eten snel.’

Franchise

Inmiddels zijn de eigenaren bezig de formule uit te rollen als franchiseconcept. In 6 weken tijd kregen ze 198 aanmeldingen van ondernemers die een vestiging wilden starten. Recent introduceerden ze bovendien gratis eten voor kinderen tot 10 jaar, die onder begeleiding zijn van minimaal één volwassene.

Beter en eerlijker voedselsysteem

De Food100 is een initiatief van AgriFoodCapital, Food Hub, Slow Food Youth Network en Food Inspiration en voor de zesde keer gepresenteerd. De lijst bestaat uit ‘aanstormende talenten en gevestigde leiders’ die bouwen aan een beter en eerlijker voedselsysteem voor iedereen. De initiatiefnemers willen met de verkiezing een podium bieden aan impactmakers die anders denken, durven en doen binnen de Nederlandse agrifood.

Vernieuwingsdrang in voedselsysteem

Volgens de jury laat de lijst met ‘100 gamechangers’ zien hoe groot de vernieuwingsdrang is in het voedselsysteem’ ‘In de hele voedselketen is het bewustzijn de laatste jaren enorm toegenomen. Een beter voedselsysteem wordt pas een feit als de overtuiging groeit dat gezonder en duurzamer voedsel mogelijk is.’