Nederlandse chef verkozen tot Chef van het Jaar GaultMillau België 2023

Nederlandse chef verkozen tot Chef van het Jaar GaultMillau België 2023

Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen is maandag 7 november door Gault&MIllau België verkozen tot Chef van het Jaar.

De titel van Chef van het Jaar 2023 gaat dit jaar naar Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen. 'Als gepassioneerde entertainer neemt Nick Bril zijn gasten graag op sleeptouw in een aparte belevingswereld. Als chef toont hij sedert lang zijn gave om te vernieuwen. Hij slaagt er daarbij in om telkens opnieuw uitzonderlijk niveau te halen.

Nick Bril Chef van het Jaar 2023

Nick Bril is daarom onze Chef van het Jaar 2023, in een jaar waarin hij met The Jane een quotering van 18,5 behaalt, waarmee hij zijn positie versterkt te midden van de absolute topchefs van het land' aldus de redactie. 'Dit is belevingsgastronomie van het allerhoogste niveau, en een eetervaring die we gerust tot de wereldtop mogen rekenen', zo vult CEO Marc Declerck aan.

Jonge Chef van het Jaar GaultMillau België

Tot Jonge Chefs van het Jaar werden dit jaar bekroond: Alexandre Ciriello (L’horizon - Chaumont-Gistoux) voor Wallonië, Davy Devlieghere (Restaurant Julien - Lievegem) voor Vlaanderen en Alexandru Sapco (La Bonne Chère – Brussel) voor het Brussels Gewest.

Hoogste nieuwkomers Vlaanderen

Er zijn dit jaar vier hoogste nieuwkomers ex-aequo in Vlaanderen: Willem Hiele in Oostende, Misera in Antwerpen, Atelier Gist in Geraardsbergen en Modest in Oudsbergen. Alle vier behaalden ze een score van 15/20. Voor Wallonië was de hoogste nieuwkomer La Grappe d’Or in Aarlen met een score van 15,5/20, en in Brussel was de hoogste nieuwkomer Ivresse met 14/20.

De top van de Belgische gastronomie groeit meer dan ooit en daarvan getuige zijn maar liefst drie restaurants met een nieuwe score van 18,5/20 en vier koksmutsen: Boury in Roeselare, The Jane in Antwerpen en Zilte in Antwerpen. Andere stijgers aan de top zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) met 18/20; Cuchara (Lommel) en L’Eau vive (Arbre) met 17,5/20; Altermezzo (Tongeren), Castor (Beveren-Leie), De Kristalijn (Genk), Sir Kwinten (Lennik), Toma (Luik) en La Villa Lorraine by Yves Mattagne (Brussel) met 17/20; en Le Cor de Chasse (Wéris) met 16,5/20.

Overige awards GaultMillau België

  • Gastheer van het Jaar: Serge Sierens (Hof Van Cleve, Kruisem)
  • Italiaan van het Jaar: Felicità (Waterloo)
  • Aziaat van het Jaar: Old Boy (Brussel - Elsene)
  • Het mooiste terras: Hoeve de Bies (Sint-Martens-Voeren)
  • Het mooiste restaurant design: La Grappe d’Or (Aarlen)
  • Sommelier van het Jaar: Maxime Sanzot (Racines - Floreffe)
  • Dessert van het Jaar: Bozar Restaurant (Brussel)
  • Brasserie van het Jaar: Fortuin (Kontich)
  • Gastro-bistro van het Jaar: Bistrot Blaise (Marche-en-Famenne)
  • Ambachtsman van het Jaar: Eric Fernez (d’Eugénie à Émilie - Baudour)
  • Groentegerecht van het Jaar: Elements @ Indrani (Loupoigne)
  • Wijnkaart van het Jaar: Paul de Pierre (Maarkedal)
  • Bierkaart van het Jaar: Hop Gastrobar (Leuven)
  • De 'prijs-plezierverhouding' van het Jaar: Onism (Blankenberge) voor Vlaanderen, ÖTAP voor Brussel en L’O de Source (Jalhay) voor Wallonië.
  • De 3 ontdekkingen van het Jaar: Côté Préféré (Jabbeke) voor Vlaanderen, Entropy voor Brussel en Recto Verso (Ciney) voor Wallonië.