Dit is dé Gault&Millau Chef van het Jaar 2022

Dit is dé Gault&Millau Chef van het Jaar 2022

Syrco Bakker van tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand is maandag 14 maart door Gault&Millau verkozen tot Chef van het Jaar 2022.

Vanaf het podium zegt hij ontroerd: 'Dit is een award waar je als jonge jongen enorm tegenop kijkt. Een award wat een teamprestatie is. Dus mijn team ook enorm bedankt: schouder aan schouder, met z'n allen vallen we, met z'n allen staan we weer op en met z'n allen winnen we. Deze award is voor ons!'

Zijn leermeerster Sergio Herman zegt in een videoboodschap over Syrco dat hij enorm trots is op hem.

Over Syrco Bakker

Syrco Bakker schrijft op zijn website dat toen hij als jonge, rusteloze chef in de keuken begon, hij mensen wilde verbazen met de keuzes die hij maakte, producten die hij gebruikte en de gerechten die hij op tafel bracht.

'Nu, jaren later, is mijn visie gegroeid en heb ik rust gevonden in my way of working. Ik weet wie ik ben, ik weet waar ik voor sta en door de jarenlange ervaring durf ik voor mijn mening uit te komen en die uit te dragen.'

Drie pilaren

'Ik baseer me bij alles wat ik doe op drie pilaren die bij alle projecten en gerechten ten goede komen: traceerbaarheid, transparantie en de natuur.

Beste mentor

Syrco Bakker leerde het naar eigen zeggen van de beste: Sergio Herman. 'Dankzij zijn eerlijke, maar harde aanpak heb ik geleerd om goede én slechte feedback te waarderen. Nu, jaren later, stimuleert hij me om zelf een mentor te zijn voor jonge chefs.'

Syrco Bakker bij Pure C

Bakker stond aan de wieg van Pure C dat in 2010 de deuren opende. Pure C was het eerste project van Sergio Herman na de sluiting van Oud Sluis in 2013. Voorheen was Bakker jarenlang souschef van Sergio Herman in restaurant Oud Sluis. In november 2011 kreeg het restaurant de eerste Michelinster. In 2018 volgde de tweede ster.

Syrco Bakker
Syrco Bakker

Eigen stijl

'Ik was 25 toen ik bij Pure C begon te werken, gedurende het hele proces heb ik mijn eigen stijl als chef kunnen ontwikkelen en vertrouwen gevonden in mijn persoonlijke kijk op dingen', staat op de website van het restaurant. 'De traceerbaarheid en transparantie van al onze ingrediënten zijn bij Pure C de meest belangrijke pilaren geworden gedurende de jaren. Het draait allemaal om kwaliteit, van zee en land tot vork.'