Gault&Millau 2022: Lifetime achievement award

Gault&Millau 2022: Lifetime achievement award

Restaurantgids Gault&Millau kent de Lifetime Achievement Award in 2022 toe aan Wil Demandt, van voormalig restaurant Borderwijk in Amsterdam. Maandag 14 maart presenteerde Gault&Millau de awardwinnaars en haar nieuwe punten in Utrecht.

Wil Demandt kookte 30 jaar voor gasten van Restaurant Borderwijk, aan de Noordermarkt in Amsterdam. Hij verkocht de zaak in 2018. Nu zit aan de Noordermarkt restaurant Domenica.

Toine Hermsen eerste winnaar

Chef Toine Hermsen kreeg voor 2020 voor het eerst de Lifetime achievement award van GM. Een nieuwe prijs voor de betekenis die iemand geeft aan het culinaire vak.

Will Demandt

Demandt speelde een rol in het duurzaam koken. Hij kookte al van 'kop tot staart' voordat dit hip werd. Giel Kaagman en Bram Kortekaas, nu zelf eigenaren van een dergelijk 'kop-tot-staart' restaurant, komen beiden uit de stal van Demandt.

'Als je kookt moet je altijd je best doen, alsof het zondag is,' zegt Demandt op het podium in Utrecht. Hij refereert hiermee naar de titel van zijn kookboek: Altijd Zondag.

Belangrijke grondlegger

Zijn biograaf, Johan Freud, tekende dit op over Demandt: ‘Wil Demandt, afkomstig uit Limburg, is een kok van de oude stempel: lekker eten, een goed glas en op zijn tijd een praatje. Maar we zouden zijn gastronomische kwaliteiten tekortdoen als het hierbij zou blijven. Wil is de grondlegger van het koken van kop tot staart lang voor dit in kwam en ‘nouveau ruig’ zou gaan heten. Er kwamen bij restaurant Bordewijk geen malle fratsen op het bord maar puur en verfijnd eten met herkenbare componenten. Zijn slogan was ‘houd het eenvoudig’ naar de uitspraak van Auguste Escoffier ‘toujours faites simple’. Wil maakte alles zelf, van het draaien van worsten tot het vullen van een speenvarken.’