Gault&Millau 2022: Groenterestaurant van het jaar

Gault&Millau 2022: Groenterestaurant van het jaar

Restaurantgids Gault&Millau heeft Restaurant Choux in Amsterdam verkozen tot Groenterestaurant van het jaar 2022. Choux, van Merijn van Berlo en Figo van Onna, ontving de award maandag 14 maart in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

De titel is Choux op het lijf geschreven omdat de zaak van chef Merijn van Berlo zich juist manifesteert als groenterestaurant. Al is het geen vegetarische zaak. Van Berlo kookt ook voor/op De Parade, een rondreizend theaterfestival.

Merijn van Berlo van Coux (archiefbeeld Misset Horeca)
Merijn van Berlo van Coux (archiefbeeld Misset Horeca)

In het opvallend gekleurde pand aan de De Ruiterkade in Amsterdam serveert Choux vaak gerechten met groente in de hoofdrol.

Van Berlo kookt experimenteel vegetarisch met sporadisch een klein zee of wild element, op altijd  fantastisch geplate borden. De bijpassende en altijd natuurlijke wijnen komen van het eigen importbedrijf Zuiver Wijn.

In de lockdowns waren de Choux at home menu’s elk weekend in een mum van tijd uitverkocht en gewaardeerd niet in de laatste plaats door de begeleidende video’s van chefkok Van Berlo. Van Berlo was dan ook even bang dat hij de award zou krijgen van 'beste afhaal-restaurant', zo liet hij op het podium weten. 'Gelukkig is dat niet zo.'

Beste groentegerecht en Beste groentechef

Tijdens de vorige editie van Gault&Millau, 2020, was dit nog een prijs voor het beste groentegerecht. De Nieuwe Winkel uit Nijmegen, Emile van der Staak, mocht deze award toen mee naar huis nemen. Daarvoor was het de Beste groentechef.