Gault&Millau 2022: New chef on the block

Gault&Millau 2022: New chef on the block

Niels van Zijl van restaurant DeZusters in Maarssen is maandag 14 maart tijdens een live-event in Utrecht door Gault&Millau verkozen tot New chef on the block 2022.

Hij werd verkozen tot New chef on the block omdat hij een visie heeft op de toekomst: duurzaamheid en denken aan de toekomst.

Vanaf het Gault&Millau podium vertelt Niels van Zijl: 'Ik denk dat we als chefs een grote verantwoordelijkheid hebben voor wat voor foodprint we achter laten. We bereiken daar ook duizenden gasten mee, dus ik denk dat we met z'n allen daar invloed op hebben, dus ik ook.'

Over restaurant DeZusters

Restaurant DeZusters is gevestigd in een voormalig klooster op Landgoed Doornburgh aan de Vecht. Niels van Zijl is er de chef-kok.

Jonge talenten

Gault&Millau vindt de ontwikkeling van jonge talenten erg belangrijk. ‘Toch zijn deze grote chefs van morgen vaak nog niet zichtbaar voor het grote publiek’, aldus Godfried van der Lugt van Gault&Millau. ‘Het vergt het nodige speurwerk om ze te vinden en te volgen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.’ Bij de lancering van de Gault&Millau gids 2019 kondigde Van der Lugt al aan jonge talenten te zullen blijven volgen. Door middel van een samenwerking met Food Reporter werd de daad bij het woord gevoegd en werd ‘New chefs on the block’ gelanceerd.

Aandacht voor het product en pure smaken

Foodreporter schrijft over Niels Van Zijl: 'Geboren in Utrecht en een typische stadsjongen, desondanks kookt hij anders dan je zou vermoeden. Van Zijl heeft zich altijd al bezig gehouden met natuur, groen en dieren. Dit is terug te zien in zijn kookstijl: veel aandacht voor het product én rustige pure smaken.'

Als jonge chef voelt Niels zich verantwoordelijk om zich bewust te zijn van de foodprint die je achterlaat en dit ook mee te geven, vervolgt Foodreporter. 'Om te weten waar zijn producten vandaan komen, neemt hij graag een kijkje bij zijn leveranciers en producenten. Uit het voedselbos en de kruidentuin haalt hij groentes, kruiden en vruchten om de natuur terug te laten komen in zijn gerechten.'

Ervaring aan de top

Niels van Zijl ontwikkelde zijn visie, mede door zijn ervaring aan de culinaire top bij De Librije***, De Kromme Watergang** en Kadeau (DK)**. Van Dijk serveert in DeZusters seizoensgebonden gerechten en ingrediënten van de buitenplaats.

Van Dijk meldt op de website van het restaurant: 'Zoeken naar producten die goed zijn voor de aarde én voor onze gasten, moet eigenlijk voor iedereen de standaard worden.'

Binnentuin met eetbare bloemen, kruiden en planten

Het eten bij DeZusters is geïnspireerd op de natuur op Doornburgh en het leven in een klooster. Er wordt geëxperimenteerd met de mogelijkheden van deze plek. Zo staat de binnentuin vol eetbare bloemen, kruiden en planten. Van Dijk: 'We plukken en verzamelen veel van wat we in de keuken verwerken. Dat is niet alleen omdat we denken dat dit beter is voor de aarde, maar ook omdat het beter smaakt.'