ANWB brengt vakantiegangers thuis

De ANWB gaat een groot aantal gestrandde Nederlandse toeristen vanuit het Franse departement Gard naar huis brengen. Woensdagavond rond 20.00 uur vertrokken twee bussen met ongeveer honderd getroffenen vanuit Alès en Anduze naar Nederland.

Donderdagochtend vroeg gaat er nog een extra bus met dertig mensen, meldde een woordvoerder. De alarmcentrale heeft inmiddels ongeveer honderd meldingen binnengekregen van toeristen in Zuid-Frankrijk die hulp nodig hebben. Het gaat vooral om materiële schade aan tent, caravan en auto. Nederlandse gewonden of doden zijn er niet gevallen.

De Nederlandse ambassade in Parijs heeft woensdagmiddag bekendgemaakt dat een medewerker naar Nîmes afreist om waar mogelijk hulp te bieden. In de getroffen regio is een Nederlands consulaat in Montpellier. De ANWB heeft grote moeite telefonisch contact te krijgen met de getroffen Nederlanders omdat het mobiele en het vaste telefoonnetwerk in de regio zijn uitgevallen. Volgens de autoriteiten kan dit nog weken duren.

Drie medewerkers van de ANWB zijn dinsdagavond gearriveerd in het rampgebied. Zij bezoeken de getroffen campings om een beeld van de schade te krijgen en de toeristen bij te staan. Volgens de woordvoerder is de situatie voor een aantal mensen zeer angstig en emotioneel geweest. ‘Er zijn zelfs Nederlanders met een helikopter van de camping geëvacueerd.’De alarmcentrale adviseert reizigers met bestemming Zuid-Frankrijk en familie en vrienden van gedupeerde campinggasten te bellen met nummer 0900-6000222. Hier is gedetailleerde informatie te horen over de situatie in het gebied.