College Volendam werkt niet mee met uitbater rampcafé

Het college van burgemeester en wethouders van Volendam werkt niet mee aan de horecaplannen van Jan Veerman. B en w hebben besloten om voor het gebouw naast café De Hemel in Volendam slechts onder een beperkt aantal condities een horecabestemming af te geven. Dat bevestigde gemeentesecretaris D. Hendriks woensdag.

Het gebouw, dat in aanbouw is, is eigendom van horecabaas Jan Veerman. Als de gemeente geen horecabestemming afgeeft, wil hij het gebouw heropenen waar vorig jaar de nieuwjaarsbrand plaatsvond. Het gaat dan om de WirWar Bar en de Blokhut. Het op de bovenste verdieping gelegen café De Hemel blijft gesloten. Door de brand in die uitgaansgelegenheid kwamen veertien mensen om het leven. Ruim tweehonderd personen raakten gewond.

Heropening van de WirWar Bar en de Blokhut is volgens de gemeentesecretaris momenteel niet aan de orde, omdat de afrondende vergunning nog niet is verleend. ,,Hij mag daar niet beginnen.'' Het college stelt voor het naastgelegen pand de voorwaarde dat er slechts op een laag horeca mag worden bedreven. Dit kan volgens Hendriks problemen voor Veerman opleveren, omdat dit minder vierkante meters dan het totaal van de Wirwar Bar en de Blokhut betreft.

De horecabaas wilde het rampcafé weer openen, omdat hij anders door omzetverliezen in een financieel risicovolle positie zou terechtkomen. De gemeenteraad buigt zich op 24 oktober over het voorstel.