Gelredome gered van faillissement

Een meerderheid van Provinciale Staten in Gelderland is woensdag akkoord gegaan met een lening van 4,5 miljoen euro voor het noodlijdende stadion Gelredome in Arnhem. Daarmee is het multifunctionele gebouw gered van een faillissement.

Donderdag 12 september stemde de gemeenteraad van Arnhem al in met een lening van bijna 8 miljoen euro. Bovendien koopt de gemeente de grond rondom het stadion voor 6, 8 miljoen euro. Gelredome moet de leningen tegen een normaal rentetarief terugbetalen.

Gelredome bouwde sinds de opening in 1998 een schuld op van ruim 31 miljoen euro. Na bijna twee jaar onderhandelen waren alle schuldeisers bereid een deel van het bedrag kwijt te schelden. In totaal moet Gelredome nog 19 miljoen euro aflossen. De provincie vraagt een achtergestelde lening van 25 miljoen gulden die enkele jaren geleden aan Gelredome is gegeven niet terug.

Veel Gelderse Statenleden hadden woensdag twijfels over de nieuwe lening voor Gelredome. Zij noemen Gelredome ‘het stadion van de gemiste kansen.’ Het stadion had al diverse keren failliet moeten gaan, maar dat steeds door overheden voorkomen. Ook de moeizame relatie tussen het stadion en voetbalclub Vitesse als hoofdhuurder baart veel Gelderse politici zorgen. Het CDA gaf aan dat Vitesse weliswaar steeds klaagt over de te hoge huur, maar tegelijkertijd Gelredome wilde kopen als het stadion failliet was gegaan. ‘Dat mag de overheid niet laten gebeuren. De voorziening moet voor een breed publiek toegankelijk blijven’, aldus het CDA.

Gedeputeerde Staten stellen dat de nieuwe lening het laatste is dat de provincie voor Gelredome doet. ‘De reddingsoperatie is een zakelijk contract. Vanaf nu moet de directie van Gelredome op eigen benen staan’, aldus verantwoordelijk gedeputeerde De Bondt.