Horeca-acties van start in de regio Deventer

De acties van werknemers in de horeca beginnen maandagavond in de regio Deventer. Het overleg tussen bonden en werkgevers over een nieuwe CAO voor de horecamedewerkers bevindt zich al maanden in een impasse. FNV Horecabond en CNV Horeca proberen nu met ludieke acties de horeca-uitbaters aan de onderhandelingstafel te krijgen.

’We gaan de komende weken telkens in een andere regio cafés, restaurants en andere horecagelegenheden bezoeken en delen daar pamfletten uit. Daarbij proberen we ook zeker de aandacht van de klanten te trekken. Het is de bedoeling dat we de druk langzaam opvoeren’, aldus een woordvoerder van de FNV Horecabond maandag.

Na de regio Deventer zijn volgens de FNV-zegsman donderdag Amsterdam en de regio Arnhem/Apeldoorn aan de beurt. Voor vrijdag staat de regio Utrecht op de rol. Volgende week wordt waarschijnlijk elke werkdag een actie georganiseerd. Op 30 september is een landelijk manifestatie gepland in de Utrechtse Jaarbeurs.

De Horecabond zegt genoodzaakt te zijn naar het actiemiddel te grijpen, omdat Koninklijk Horeca Nederland (KHN) uitnodigingen van de bond voor overleg maar blijft afwijzen. KHN heeft in juni de bonden een ‘eindbod’ voorgelegd. De ondernemers willen de CAO-lonen in twee jaar tijd stapsgewijs 5,5 procent laten stijgen. Werknemers die meer dan de CAO-lonen verdienen, zouden geen salarisverhoging moeten krijgen. Dat is onacceptabel volgens de FNV-zegsman omdat het zou betekenen dat tweederde van de horecawerknemers zelf bij zijn werkgever een loonsverhoging moet bedingen. De bond wil 4 procent meer loon voor alle 300.000 werknemers in de horeca.