Kwart bedrijven bewaart levensmiddelen te warm

Meer dan 600 bedrijven hebben onlangs een boete of waarschuwing gekregen, omdat zij levensmiddelen boven de toegestane 7 ºC bewaarden. De Keuringsdienst van Waren controleerde deze zomer bij ruim 2500 bedrijven de bewaartemperatuur van de verkoopvoorraden.

Goede koeling is belangrijk, omdat dit bederf en de uitgroei van ziekmakende bacteriën tegengaat. De Keuringsdienst legde 218 bedrijven een boete op en gaf 433 bedrijven een officiële waarschuwing. Binnenkort worden deze overtreders opnieuw gecontroleerd. De boete begint vanaf 450 euro en kan oplopen afhankelijk van de omstandigheden en nieuwe overtredingen.

Ambachtelijke ondernemingen bewaarden hun voedingsmiddelen vaker op de juiste temperatuur dan supermarkten en andere verkoopplaatsen. Van de laatste groep ging 40 procent in de fout, twee keer zoveel als de ambachtelijke ondernemingen. Overigens is de situatie de afgelopen tien jaar wel verbeterd, stelt de keuringdienst. In 1992 voldeed bij een vergelijkbaar onderzoek maar liefst 57 procent van de bedrijven niet aan de juiste bewaartemperatuur.

De meeste overtreders zijn zich volgens de keuringsdienst niet bewust van een te hoge temperatuur. Volgens een woordvoerder zijn ze vooral ‘nonchalant’ in het steeds controleren van de temperatuur en kan die al oplopen als de koeling te vaak is opengegaan. Aan een mogelijk slechte werking van de koelapparaten ligt het volgens hem niet, omdat alleen bij extreem hoge buitentemperaturen die soms niet naar behoren koelen.