Oud-wethouders onderzoeken problemen Roze Maandag

Twee oud-wethouders van de gemeente Tilburg gaan de problemen rond het homo-evenement Roze Maandag onderzoeken. Zij moeten gemeente, horeca en de organisatie van Roze Maandag weer om de tafel krijgen zodat het evenement voor Tilburg behouden blijft.

De drie partijen ruzieden in de aanloop van de Tilburgse Kermis, eind juli, onder andere over het gemeentelijke verbod op het organiseren van buitenactiviteiten. Dit was tegen het zere been van de kroegbazen omdat zij met name tijdens het homo-evenement hoge omzetten draaien.

De gemeente verbood buitenoptredens en grote terrassen om de veiligheid van de bezoekers van de kermis te waarborgen. De woede van de horecaondernemers werd vergroot toen bleek dat een Amsterdamse horecaondernemer op Roze Maandag wel een groot feest mocht organiseren.

Bemiddelingspogingen in de aanloop naar het evenement mislukten. Uiteindelijk stelde de voorzitter van de organiserende Stichting Roze Maandag, Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol, zijn portefeuille beschikbaar. De kroegbazen kondigden acties aan tijdens Roze Maandag. Ze zouden het evenement 'zwart kleuren'. Daar merkten de 300.000 bezoekers weinig van: er werd nauwelijks geprotesteerd.

De organisatie maakte wel bekend dat twee andere grote steden interesse hadden in het evenement. Daarmee wilde de organisatie aangeven dat de gemeente Tilburg meer financiële steun aan de organisatie moet geven om het feest te behouden. De twee oud-wethouders moeten de ruziënde partijen weer om de tafel krijgen. Bovendien moeten ze kijken hoe de bestuurlijke continuïteit van de stichting gewaarborgd kan worden. Half oktober moet het rapport klaar zijn.