Jubileumeditie Week van het Nederlandse Bier: brouwerijen openen de deuren

Jubileumeditie Week van het Nederlandse Bier: brouwerijen openen de deuren
De Week van het Nederlandse Bier in 2020

De tiende Week van het Nederlandse Bier staat voor de deur: van 11 tot en met 14 mei openen verschillende brouwerijen in het hele land hun deuren. Dit jaar zijn er meer dan zestig activiteiten, variërend van bierproeverijen en masterclasses tot rondleidingen en een bierbingo.

'De week wordt geopend met het Nederlands Bierproeffestival. Dit driedaagse festival vindt plaats in de Grote Kerk in Den Haag. In en om de kerk zijn meer dan veertig brouwerijen te vinden en kunnen bijna driehonderd bieren geproefd worden. Tijdens de officiële opening op donderdag 11 mei wordt ook het Beste Bier van Nederland bekend gemaakt', zo laat de organisatie weten.

Nederland heeft door het hele land meer dan 900 bierbrouwerijen. Tijdens de Week van het Nederlandse Bier, georganiseerd door Nederlandse brouwers en CRAFT, zijn er tientallen brouwerijen die gasten verwelkomen voor een proeverij of rondleiding. Een greep uit de activiteiten:

Groningen: In Bad Nieuweschans laat brouwer Martijn Eggin zijn monumentale pand zien en vertelt meer over zijn brouwfilosofie en laat zijn bieren proeven.

Gelderland: In Stadscafé de Tapperij in Elburg zijn lokale bieren te proeven.

Utrecht: Op zaterdag 13 mei is het ook Nationale Molendag. Door de aankoop van bier van brouwerij Wilnis draagt men bij aan het herstel van de Veenmolen die grondig gerenoveerd moet worden.

Noord-Holland: De bar 'Gebrouwen door Vrouwen' in Amsterdam organiseert op 11 mei een bierbingo.

Limburg: Op zondag 14 mei kan er een kijkje genomen worden in de Gulpener Bierbrouwerij

Zeeland: In het dorp Groede in Zeeuws-Vlaanderen organiseert brouwerij Dutch Bargain een bierproeverij.

Nederlandse biercultuur

CRAFT-voorzitter Jos Oostendorp: ‘We zijn als brouwers dag in dag uit zo druk en gepassioneerd bezig de lekkerste bieren te brouwen dat we vergeten hoe uniek onze Nederlandse biercultuur is. Deze week is bij uitstek het moment om daar met elkaar bij stil te staan en te laten zien hoe trots we zijn op dit prachtige ambacht en alles wat we brouwen.’

Meer informatie over de activiteiten is te vinden op de website van 'De Week'.