Plantaardige snackbar Mon-o Fastfood opent in Tilburg

Plantaardige snackbar Mon-o Fastfood opent in Tilburg

In het centrum van Tilburg is Mon-o Fastfood geopend. Een 'echte snackbar' met een klassiek, maar wel volledig plantaardig assortiment. Het idee komt uit de koker van Bregje Mols, die in dezelfde stad ook vegan restaurant Focus Foodbar exploiteert.

Mon-O Fastfood mag een spin-off van het restaurant worden genoemd. ‘Tijdens de coronalockdown fungeerde Focus Foodbar als een pop-up snackbar en ontdekte ik dat hier belangstelling voor is’, aldus initiatiefnemer Bregje Mols.

Tilburg miste vegan fastfood

‘De gerechten die we in ons restaurant serveren, hebben een wat hogere prijs en vonden wij daardoor niet geschikt voor takeaway en bezorging. Ik ontdekte dat we met de snackbar een gat vulden. Mensen misten vegan fastfood in Tilburg, een stad met veel studenten.’

Kans grijpen

Omdat beide activiteiten niet te combineren bleken, stopte Mols na de lockdown met haar snackbar. ‘Toch bleef het idee al die tijd borrelen en toen een pandje vrij kwam om de hoek van mijn restaurant, vond ik dat ik die kans moest grijpen.’

Mon-o Fastfood huisvest aan de Kapelhof in een ruimte van 25 vierkante meters. ‘Weliswaar niet groot, maar dat is niet nodig voor het format en betekent eveneens een relatief kleine investering. Ik heb een keukentje gerealiseerd en binnen staan drie tafels voor wie ter plekke wil eten.’

Burgers, kapsalons en snacks

Mols spreekt van een ‘echte snackbar’, maar dan met een volledig plantaardig assortiment. Op de kaart staan onder andere burgers, kapsalons, traditionele snacks als kroket, kipcorn en bitterballen, loaded fries en friet van zoete aardappelen.

‘We maken onze burgers zelf, dat doen we in de restaurantkeuken’, aldus de ondernemer. ‘Al het andere gebeurt in de keuken van Mon-o Fastfood. Vooralsnog worden mijn ervaringen tijdens de lockdown bevestigt. We zijn weliswaar nog maar kort open, maar het loopt erg goed.’

Regiofunctie

Over een eventuele uitrol heeft ze nog niet nagedacht. ‘Het concept is wel zodanig ontwikkeld dat het kan worden uitgerold en kan draaien in een klein pand, maar eerst maar eens zien hoe het op deze locatie gaat. We merken dat ons restaurant een regiofunctie heeft, omdat we plantaardig eten serveren. Wie weet wat dit gaat betekenen voor de snackbar.’

De naam is een kwinkslag naar de naam van het restaurant. ‘De o in Focus Foodbar is een monocle’, legt Mols uit. ‘Mon-o is daar een verwijzing naar.’