Frietbordeel opent in Amsterdam: knipoog naar rosse buurt

Frietbordeel opent in Amsterdam: knipoog naar rosse buurt
Foto: Koen Venneman

Quinty en Bowey den Ouden hebben in een zijstraat van de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam Frietbordeel geopend. De naam en het (rode) interieur zijn een knipoog naar de rosse buurt, waarin hun zaak is gevestigd. Broer en zus exploiteren om de hoek ook een Febo-vestiging. 'Twee volledig verschillende concepten en dus geen concurrenten van elkaar.'

Broer en zus Den Ouden komen uit een echte horecafamilie. ‘Onze opa is lange tijd franchisenemer van Febo geweest, onze moeder heeft een café-restaurant gehad in Amsterdam en onze vader nam in 1995 de exploitatie van de Febo aan de Oudezijds Voorburgwal over’, vertelt Bowey den Ouden.

Exploiteren om de hoek ook een Febo

Nadat ze er jaren werken, nemen Quinty en Bowey in augustus 2022 de zaak over van hun vader. ‘Kort daarna kregen we de mogelijkheid om in dit pand van start te gaan en dat is Frietbordeel geworden’, aldus Bowey.

Aan de Korte Niezel, een zijstraat van de Oudezijds Voorburgwal, én op nog geen 100 meter van hun Febo. Bang om een concurrent van zichzelf te zijn, zijn de ondernemers niet. Quinty daarover: ‘Frietbordeel is een heel ander concept. Minder gericht op snacks, en met verse friet en loaded fries.’

Iedere centimeter van pand gebruikt

Voor de inrichting van de 20 vierkante meters tellende ruimte zijn architecten Koen en Jeroen de Nijs van Jeroen de Nijs BNI in de arm genomen. ‘Het is een heel klein pand, waardoor we over iedere centimeter hebben moeten nadenken’, legt Quinty uit. ‘Dat is een echte samenwerking geweest. Wij hebben ervaring in de branche en hij als architect, dat is in de gesprekken heel mooi samengekomen.’

Rood interieur

Het rode interieur en de naam zijn een knipoog naar de buurt. ‘We hebben ook gebruikgemaakt van de diensten van Reklamebureau.it voor de uitstraling en de marketing’, voegt Bowey toe. ‘Daardoor denk ik dat we iets unieks hebben neergezet. We zitten in een steegje en springen er echt uit.’

Voor iedereen die van friet houdt

Ze willen een plek zijn voor ‘iedereen die van friet houdt’. ‘Het interieur is weliswaar exclusief, maar we hebben een heel toegankelijke zaak’, legt Quinty uit. ‘Er is geen deur waar je doorgeen moet. Vanwege de open pui sta je meteen voor de counter. Het menu is zichtbaar op een groot scherm en we hebben geen zitplaatsen.’

Verse friet en loaded fries

Frietbordeel is 7 dagen per week en 365 dagen per jaar geopend, zo laten de ondernemers weten. ‘Vanaf de lunch tot en met laat in de nacht. We serveren verse friet en hebben op de kaart vijf loaded fries staan, waaronder een vegetarische, en hebben tien verschillende sauzen.’

Vooralsnog verdelen ze hun aandacht over beide zaken. ‘De Febo zit om de hoek’, aldus Quinty. ‘Wat we doen, is dus de hele dag heen en weer lopen, zodat we bij beide zaken van waarde kunnen zijn.’