Yornie van Dijk wint Green Chef's Hat

Yornie van Dijk wint Green Chef's Hat
Fotocredits: Charlotte Mauritz - Annoncé Management.

Op maandag 18 september vond tijdens Gastvrij Rotterdam de finale plaats van de nieuwe wedstrijd van het Gastronomisch Gilde, de Green Chef's Hat. Yornie van Dijk van restaurant Basiliek* ging er met de eerste prijs vandoor.

Het Gastronomisch Gilde organiseerde de Green Chef's Hat 2023 samen met We’re Smart. Vijf deelnemers gaan strijden om de Green Chef’s Hat. De eerste drie finalisten, Yornie van Dijk van restaurant Basiliek*, Youri Hiemstra van Oan Tafel en Timoti Jongsma van restaurant De Nieuwe Winkel ** kwamen uit de voorronde die tijdens de Horecava plaatsvond. Twee wildcards gingen naar Joram Timmerman van op Oost, boutique hotel & restaurant het Kook Atelier op Texel en naar Lieven Lootens van Restaurant ’t Aards Paradijs in België.

100 procent plantaardig

Tijdens de Green Chef’s Hat 2023, eerder bekend als De Groene Koksmuts, dient er 100 procent plantaardig gekookt te worden. De deelnemers mogen zelf ingrediënten meenemen voor de wedstrijd maar deze mogen geen industriële bewerkingen kennen.

Juryvoorzitter Frank Fol werdt vergezeld door Albert Kooy (Dutch Cuisine) en Michaël Vrijmoed (Restaurant Vrijmoed* in Gent). Zij zullen de deelnemers beoordelen via het beoordelingssysteem van Worldchefs waarbij het Gastronomisch Gilde is aangesloten.

Jury-commentaar

Frank Fol: 'Het is heel fijn om te zien hoe de deelnemers de balans vinden tussen groeten en fruit in de desserts, dit is een mooie ontwikkeling want de gerechten die wij vandaag geproefd hebben kunnen zo op de restaurantkaart.'

'De spanning die in de gerechten terugkwam was echt beestachtig goed!', aldus jurylid en SVH Meesterkok Albert Kooy.

Ook jurylid Michaël Vrijmoed was enorm enthousiast: 'We hebben verscheidenen prachtige gerechten geproefd boordevol smaak en complexiteit die tot een zeer mooie wedstrijd hebben geleid.'

Het Gastronomisch Gilde is heel erg tevreden met het verloop van de wedstrijd en het enthousiasme wat er is onder chefs voor deze nieuwe wedstrijd. 'Yornie is een echte wedstrijdkok en het is een kroon op zijn harde werken van afgelopen jaren'. Alle finalisten hebben een excellente kennis van smaak en de groentebereidingen die zij vandaag hebben gepresenteerd.

Winnaar Yornie van Dijk was overweldigd door de uitslag. 'Ik ben enorm verrast en trots dat ik als eerste deze prijs in ontvangst mag nemen. Ik hoop dat ik alle jonge koks inspireer om mee te doen aan de wedstrijden.'