Staatssecretaris Uslu verlaat kabinet en keert terug bij familiebedrijf Corendon

Staatssecretaris Uslu verlaat kabinet en keert terug bij familiebedrijf Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu verlaat per direct het kabinet en wordt de nieuwe ceo van Corendon, het bedrijf dat zij samen met broer Atilay oprichtte. Uslu verliet Corendon begin 2022 om staatssecretaris cultuur en media te worden.

Gunay Uslu is vanaf 11 december ceo van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt hiermee Steven van der Heijden op. Eerder was Uslu ook al werkzaam voor Corendon, laatstelijk als directeur Hotel Development. Dit was ze tot ze begin 2022, toen ze voor D66 toetrad tot het kabinet. 

Naast Uslu wordt Harry Nigten benoemd als cfo en Simone van den Berk als coo. Samen met Steven van der Heijden en oprichter en eigenaar Atilay Uslu, beiden in een niet-statutaire rol, vormen zij vanaf 10 januari de vijfkoppige directie van het bedrijf. Atilay Uslu blijft zich daarnaast bezighouden met de Corendon hoteltak en de organisatie op Curaçao.  

Voelt als thuiskomen  

Vanaf het begin is Gunay Uslu (51) betrokken geweest bij Corendon, het bedrijf dat is opgericht door haar broer Atilay. Samen met hem bouwde ze eind jaren negentig de reisorganisatie op. Ze studeerde cultuurgeschiedenis aan de UvA en promoveerde in 2014. Daarna combineerde zij een docentschap aan de UvA met verschillende bestuurlijke en toezichthoudende functies in de culturele sector. 

In 2015 kwam ze weer deels bij Corendon werken, ditmaal bij de hoteltak. Als directeur Hotel Development heeft zij onder meer Het Corendon Village hotel in Badhoevedorp en het Mangrove Beach Resort op Curaçao ontwikkeld. Gunay Uslu was vanaf januari 2022 staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet Rutte IV. 

Gunay Uslu: ‘Ik ga weer terug naar het familiebedrijf en dat voelt toch een beetje als thuiskomen. Met Corendon willen we mensen onvergetelijke ervaringen bieden, de wereld laten ontdekken. Daarnaast staan de luchtvaart en reisbranche voor grote uitdagingen als het aankomt op verduurzaming. Ik zie het als een belangrijke opdracht en verantwoordelijkheid om als CEO van Corendon van binnenuit te werken aan een groenere sector.’

Gedroomde ceo

Steven van der Heijden (63) heeft een decennialange carrière in de Nederlandse reisbranche achter de rug en was sinds 2014 ceo van Corendon. Hij sluit zijn carrière in de reisbranche af als parttime directielid van Corendon waar hij zich vooral bezig zal houden met de coaching van de nieuwe directieleden en een aantal strategische projecten. 

‘Ik zie Gunay als mijn gedroomde opvolger. Ze kent het bedrijf door en door en weet wat er nodig is om het succes van Corendon verder uit te bouwen. In het kabinet heeft ze laten zien dat ze een verbinder is die van aanpakken weet. Bovendien beschikt ze over ruime bestuurlijke ervaring en is de liefde voor het ondernemerschap haar als het ware met de paplepel ingegoten.’ 

Corendon heropende eerder deze week nog een hotel op Corendon Village: Corendon Amsterdam Schiphol Airport, een Tribute Portfolio Hotel.