Hotels in the Spotlight: nog 30 jaar personeelstekort

Hotels in the Spotlight: nog 30 jaar personeelstekort

Het was niet direct een positieve boodschap die sectormanager horeca Jos Klerx van Rabobank had voor zijn publiek op de Horecava. Het aantal vacatures in de horeca is dan wel licht gedaald, het personeelstekort houdt volgens hem nog 30 jaar aan.

In het trendlab op de Horecava werden op het event Hotels in the Spotlight hoteliers bijgepraat over de laatste trends in hun sector. Jos Klerx, sectormanager horeca bij de Rabobank, ging in op het cijfermatige deel van die trends. In een notendop: omzetten gaan heel goed, maar zolang de kosten fors stijgen, blijven de marges onder druk staan. En het personeelstekort in de horeca is here to stay voor nog zeker een jaar of 30. 

‘We zien een kleine daling in de vacatures’, zegt Klerx. ‘Maar we hebben nog 30 jaar een personeelstekort in de sector.’ Als positief punt noemt hij de nog altijd stijgende omzetten. ‘Dat gaat heel goed. Zeker in een teruglopende economie is dat knap. Traditioneel was het zo dat de horeca altijd extra hard geraakt werd: daalde de economie met 2 procent, dan zag de horeca de omzet gemiddeld met 5 procent dalen.’ 

Omzet neemt toen, kosten stijgen harder

De omzetten nemen toe, alleen stijgen de kosten nog harder. Zeker ook de personeelskosten, met cao-verhogingen en de gestegen wettelijke minimumlonen. Inkoopkosten zullen komend jaar ook blijven stijgen, maar niet zo hard als in 2023.’ 

Horecaondernemers in een huurpand, zien zich wel geconfronteerd met een flink hogere kosten: de huren voor horecapanden stegen tot wel 14 procent. 

Investeringen 

  • Klerx noemt een aantal investeringen die ondernemers kunnen helpen of die noodzakelijk zijn in de toekomst.  
  • Reviews – een hogere ranking op reviewsites, levert (volgens Klerx) een betere ebitda op. 
  • Cyber security – Horeca bungelt in de onderste regionen van de lijst met hoeveel geld sectoren investeren in cyber security. ‘Het duurt niet lang meer voor banken en andere kredietverstrekkers hiernaar kijken als voorwaarde voor financiering. 
  • Waste management – horeca kan de omzet volgens Klerx met 2 tot 5 procent verbeteren door voedselverspilling tegen te gaan. 
  • Energielabel – 68 procent van de horecapanden in Nederland heeft nog geen energielabel, dat gaat om ruim 30.000 panden. En dat terwijl in 2027 nieuwe wetgeving van kracht wordt waarbij voor horecapanden dezelfde regels gaan gelden als voor kantoorpanden. Een energielabel is dan verplicht.