Sterchef Jan Smink presenteert na 4,5 jaar zijn eigen boek, dat anderen moet inspireren

Sterchef Jan Smink presenteert na 4,5 jaar zijn eigen boek, dat anderen moet inspireren
Een oestergerecht van Jan Smink dat op een bijzondere manier is vastgelegd.

Jan Smink van restaurant Smink* in Wolvega heeft na 4,5 jaar voorbereiding zijn fotoboek 'Ik kook, jij kijkt' gelanceerd. De natuur speelt een grote rol in het boek, dat werd gemaakt met fotograaf Ruurd Jelle van der Leij. 'Het is een uniek boek dat ook inspiratie kan bieden aan andere chefs.'

Jan Smink brengt kookboek uit

Jan Smink en natuurfotograaf Ruurd Jelle van der Leij werkten vanaf juli 2019 aan het boek. Het duo ging met veel geduld aan de slag. ‘Het idee was, wat kan de chef met een product en wat doet de fotograaf ermee’, zegt Smink. ‘Het is een uniek boek dat ook inspiratie kan bieden aan andere chefs. We hebben gezocht naar overeenkomsten in de natuur en de gerechten.’ Ook werd er voor een gerecht samengewerkt met het Van Gogh Museum.

'Ik kook, jij kijkt'

Smink wilde met het project een origineel kookboek lanceren, dat afwijkt van al bestaande titels. Er staan weliswaar gerechten in, maar mede door het formaat en het vele beeldmateriaal is het vooral een ‘kijkboek’ geworden. ‘Juist in deze tijd wordt de natuur steeds belangrijker. Die schoonheid hebben we proberen te vangen in dit werk.’ Het 264 pagina’s tellende boek ‘Ik kook, jij kijkt’ kost 125 euro en is te koop via de eigen website.